Tagtik

OS Live: Stress voor Smits, succes voor Nederland

17.30 Topfavoriet Stoch haalt het niet op de normale schans, goud voor Duitser Wellinger

In het schansspringen van de normale schans is de medaille naar Duitsland gegaan: Andreas Wellinger pakte het goud, Noorwegen pakte zilver en brons met Johann Andre Forfang en Robert Johansson. De Polen Stefan Hula en Kamil Stoch (de topfavoriet) stonden op de eerste twee plaatsen na de eerste ronde, maar zakten in de tweede ronde terug.

15.10 uur Eerste goud van deze Spelen naar Zweden

De eerste gouden medaille ging zaterdagochtend naar de Zweedse Charlotte Kalla in het langlaufen, in de 2x7,5 skiatlon. Het zilver ging naar de Noorse Marit Bjørgen, haar elfde olympische medaille.

14.30 uur Nederlands succes

Nederland heeft op de eerste dag van de Spelen al meteen vier medailles gepakt.

Op de 3000 meter schaatsen bij de dames pakt Nederland het volledige podium: Carlijn Achtereekte pakt verrassend goud. Achtereekte is acht honderdsten sneller dan Ireen Wüst en Antoinette de Jong.

In het shorttracken pakt Sjinkie Knegt zilver. Het goud is voor de Zuid-Koreaan Lim.

13.30 uur Seppe Smits: "Voor tweede maal stress"

Snowboarder Seppe Smits plaatste zich zaterdagochtend maar nipt voor de finale van de slopestyle. "Ik ben heel blij dat ik de finale heb gehaald uiteraard. De Olympische Spelen blijven een speciale wedstrijd. Het is pas de tweede maal dat ik stress heb gehad voor een wedstrijd. De eerste keer was vier jaar geleden in Sotchi en de tweede keer was vandaag. Ik ga er nu volop voor gaan in de finale zondag", zegt Seppe Smits na zijn kwalificatie bij Sporza.

12.45 uur Almey valt in halve finale

De Belg Jens Almey kwam zaterdagmiddag in actie tijdens de halve finale in het shorttrack. De eerste twee atleten van beide halve finales krijgen een ticket voor de olympische shorttrackfinale over 1.500m.

De overwinning in de eerste halve finale ging naar de Rus Elistratov. Hij bleef de Canadees Hamelin en de Zuid-Koreaan Seo voor.

In de tweede reeks waren alle Belgische ogen gericht op Oost-Vlaming Jens Almey. De Belgische shorttracker kwam echter ten val en moest de race noodgedwongen staken. De Nederlander Sjinkie Knegt plaatst zich als winnaar van deze halve finale voor de finale, net zoals de Fransman Fauconnet die tweede werd.

In reeks drie was er geen kruid gewassen tegen de Koreaan Hyojun Lim, die de Fransman Sebastien Lepape voorbleef.

12.00 uur Reeks Almey bekend

De Belgische shorttracker Jens Almey neemt het in zijn halve finale op tegen onder andere de Nederlandse favoriet Sjinkie Knegt. De drie Zuid-Koreaanse favorieten Seo, Lim, Hwang zitten echter niet in de halve finale van Jens Almey.

Om 12.25 uur Belgische tijd komt Jens Almey opnieuw het ijs op in Zuid-Korea met als inzet een finaleplaats.

11.15 uur Almey plaatst zich, Pétré naar huis

De Belgen Jens Almey (20) en Ward Pétré (21) kwamen zaterdag net voor de middag in actie in de reeksen van het shorttrack. Voor beide twintigers is het hun eerste deelname aan de Olympische Winterspelen. Almey werd ingedeeld in reeks 1 van de 1.500 m, zijn landgenoot Pétré zat in reeks twee.

Jens Almey, geboren in Deinze en trainend onder het deskundig oog van olympiër Pieter Gysel, is er tijdens de reeksen in geslaagd zich te kwalificeren voor de halve finales in het shorttrack. Nadat twee tegenstanders ten val kwamen, snelde Almey naar de tweede plaats in zijn reeks en plaatste zich zo rechtstreeks voor de halve finales.

Limburger Ward Pétré positioneerde zich even in vierde stelling, maar zakte dan weg naar de zesde plek in zijn reeks. Nadat de Brit Treacy nog ten val kwam, finishte Pétré als vijfde. Enkel de eerste drie van elke reeks zijn rechtstreeks geplaatst voor de halve finale.

11.00 uur Tijd voor de Belgen Jens Almey en Ward Pétré in het shorttrack.

10.00 uur Eerste gouden medaille gaat naar Charlotta Kalla

De 30-jarige Zweedse Charlotta Kalla heeft de eerste gouden plak gewonnen op deze 23ste Olympische Winterspelen. De 15 km langlaufen bij de dames leverde een mooie strijd op, waarin de Zweedse Kalla aan het langste eind trok. De Noorse Marit Bjørgen is de regerende wereld- en olympische kampioene, maar moet zich ditmaal tevreden stellen met zilver. Het brons is voor de Finse Parmakoski.
De Noorse langlaufster Marit Bjørgen schrijft geschiedenis met haar zilveren medaille op de 15 km. Geen enkele atlete op de Olympische Winterspelen won ooit meer medailles dan deze Noorse koningin van het langlaufen.

9.00 uur Almey en Pétré in actie: 'spektakel gegarandeerd'

Ward Pétré is van plan om zaterdag elke spiervezel in werking te stellen om de Belgische eer te verdedigen in het shorttracken. "Ik wil volledig dood van het ijs komen en tegen mezelf kunnen zeggen dat ik niets anders heb gedaan dan mijn uiterste best. Dan zal ik een topgevoel hebben. Het vertrouwen en de vorm zijn er. Een halve finale zou mooi zijn, maar ik ga er mij niet op vastpinnen. Die druk leg ik mezelf niet op. Ik ga doen wat ik moet doen, en dan komt het wel vanzelf", zegt de Belg bij De Standaard.

Vanaf 11.00 uur komen olympische debutaten Jens Almey en Ward Pétré in actie op het snelle ijs van de Gangneung Ice Arena.

08.00 uur Almey en Pétré straks op het ijs

De Belgen Jens Almey en Ward Pétré komen net voor de middag in actie in het shorttrack. Almey werd ingedeeld in reeks 1 van de 1.500 m, zijn landgenoot Pétré zit in reeks twee van het snelschaatsen. Hoe brengen onze olympische debutanten het er vanaf?
Beide heren hebben er alvast veel zin in.

"Het is fantastisch om hier te staan. Ik besef het nog niet goed. Ik ben er klaar voor. Op de trainingen heb ik laten zien dat ik in bloedvorm verkeer. Hopelijk kan ik dat ook in de wedstrijd laten zien. Ik rijd graag aanvallend, maar hier zal ik het anders moeten aanpakken. Anders word ik overklast door de ervaren shorttrackers. Nu zal ik afwachtend moeten schaatsen. Zij moeten het werk opknappen en in de laatste ronde is het aan mij om toe te slaan", zegt Jens Almey bij Sporza. "Ik ga me smijten voor de halve finales. En als ik op mijn waarde geklopt ben, zal ik daar tevreden mee zijn", klinkt het bij Ward Pétré.

07.00 uur Smits naar finale

De Belgische medaillehoop Seppe Smits is erin geslaagd zich te kwalificeren voor de finale van de slopestyle in het snowboarden. Smits zette in de eerste run de vierde score neer, ruim voldoende om zich bij de eerste zes te scharen die automatisch doorgaan naar de finale in de tweede reeks. Tijdens de tweede run kwam de Belg echter ten val en werd hij zesde, waardoor zijn finaleplaats even aan een zijden draadje hing. Smits mag toch opgelucht ademhalen, hij zit in de finale van de slopestyle. Zijn landgenoten Vandeweyer en De Buck zijn uitgeschakeld.