Tagtik

OS live: Topfavoriet Klæbo verplettert concurrentie

15.30 uur Topfavoriet Klæbo verplettert concurrentie

De Noor Johannes Høsflot Klæbo heeft de klassieke sprint in het langlaufen bij de heren gewonnen. Klæbo maakte zijn favorietenrol helemaal waar en kroont zich tot jongste olympische kampioen in het langlaufen ooit. De 21-jarige Noor ging er op een klimmetje vandoor en finishte voor de Italiaan Pellegrino en de Rus Bolshunov.

Bij de dames was de Zweedse Stina Nilsson de beste. "Dit betekent zo veel voor mij. Ik heb hier vier jaar hard voor gewerkt en ik zal de rest van mijn leven trots kunnen zijn op deze gouden medaille", zei ze na de meet. Het zilver was weggelegd voor de Noorse Caspersen Falla, het brons ging naar de Russische Belorukova die onder de vlag van het OAR deelneemt.

15.00 uur "Tevreden, maar laten liggen in de start"

"Ik ben tevreden. Ik voel dat de vorm goed is, dat was in de 5km al te zien. Ik ging er vandaag vol voor. De start was te traag. Mijn start is vaak mijn minder punt en daar heb ik het vandaag ook laten liggen. Ik had toch 2 of 3 tienden sneller gewild", zegt een tevreden Bart Swings bij de micro van Sporza-verslaggever Marc Willems vanuit de Gangneung Ice Arena.

"Het was een goeie rit en ik heb er alles uitgehaald dat er in zat vandaag. De 10.000m van overmorgen gaat er snel zijn. Daar heb ik ook gewoon heel veel zin in. Ik ga vol voor een zo hoog mogelijke klassering gaan", besluit de Leuvenaar na zijn tweede 6e plek op deze Olympische Winterspelen in Zuid-Korea.

14.30 uur Goede prestaties van Belgen dinsdag

Zowel Bart Swings als Mathias Vosté zijn er dinsdag op de 1.500m in geslaagd om hun persoonlijke besttijd op zeeniveau te verbeteren. Swings werd vier jaar geleden in Sotsji nog tiende op de 1.500m. Vandaag deed hij gevoelig beter met een zesde plek. Vosté werd 23e.

Bart Swings pakte in PyeongChang al een puike zesde plaats op de 5.000m en nu dus ook op de 1.500m. Tweemaal verbeterde hij zijn persoonlijke besttijd op een laaglandbaan.

Na deze 1.500m, start Bart Swings donderdag ook nog op de 10.000m en komt hij op de voorlaatste dag van deze Olympische Winterspelen nog in actie op de massastart. Het is op deze massastart dat Swings met zijn ervaring als inlineskater wel eens hoge toppen zou kunnen scheren.

Mathias Vosté blikt tevreden terug op zijn 1.500m en kan nu focussen op zijn geliefkoosde 500m en 1.000m

13.40 uur Nederlanders ongenaakbaar, Swings knap zesde

De 1.500m bij de heren werd een Nederlands onderonsje. De jonge Nederlander Patrick Roest (22) stond lange tijd aan de leiding. Ook Bart Swings beet zijn tanden stuk op de scherpe chrono van 1'44"86 en nestelde zich met zijn nieuwe persoonlijke besttijd op zeeniveau van 1'45"49 op een voorlopige tweede stek.

Dan was het echter tijd voor de Nederlandse kanonnen. Kjeld Nuis verpulverde de leidersplaats en klokte 1'44"01, waarmee hij de leidersplaats overnam van zijn landgenoot Patrick Roest. Nederlander Koen Verweij ontgoochelde met 1'46"26.

Geen enkele schaatser slaagde er nog in om de knaltijd van debutant Kjeld Nuis te verbeteren. De Nederlandse wereldkampioen pakt goud, voor zijn landgenoot Patrick Roest. De Koreaan Kim pakt brons. Bart Swings wordt knap zesde.

13.00 uur Swings voorlopig tweede

Leuvenaar Bart Swings legde zijn 1.500m zonet af in een tijd van 1'45"49. Dat is een nieuw persoonlijk record op zeeniveau. Deze chrono op het koningsnummer in het snelschaatsen brengt hem op een voorlopige tweede plaats. Swings zette deze prestatie neer in een rechtstreeks duel met tweevoudig zilveren medaillewinnaar Shani Davis (35). De Nederlander Patrick Roest staat met zijn tijd van 1'44"86 nog steeds aan de leiding. Hij krijgt het goud steeds meer in zicht, maar krijgt nog concurrentie van zijn landgenoten.

12.30 uur Nederlander Roest schittert

De Nederlander Patrick Roest heeft een wereldtijd neergezet op de 1.500m. Hij overschreed de eindmeet na 1'44"86. De andere toppers zijn aan zet!

De Belg Mathias Vosté deed met een puike chrono van 1'47"34 zelfs drie seconden beter dan zijn vorige persoonlijke besttijd op een laaglandbaan. Nu kan de Bruggeling zich op zijn geliefkoosde 500m en 1.000m focussen.

12.20 uur 1.500m: Mathias Vosté klokt vierde tijd

De 23-jarige Mathias Vosté heeft voorlopig de vierde tijd geklokt. In een treffen met de Zuid-Koreaan Hyong-Jun Joo, klokte hij  1'47"34 in rit 5 van de 1.500m. Nu is het wachten op Bart Swings, die na de dweilpauze in rit 10 tegenover de Amerikaan Shani Davis staat.

11.45 uur

De 1.500m wordt in het snelschaatsen beschouwd als het koningsnummer. De loting van de races ziet er als volgt uit:

Rit 1: Martin Liiv (Est) -
Rit 2: William Tai (Tai) - Alexis Contin (Fra)
Rit 3: Denis Koezin (Kaz) - Shota Nakamura (Jap)
Rit 4: Patrick Roest (Ned) - Reyon Kay (N-Zld)
Rit 5: Mathias Voste (Bel) - Hyong-Jun Joo (Z-Kor)
Rit 6: Konrad Nagy (Hon) - Aerchenghazi Xiakaini (Chi)
Rit 7: Fedor Mezentsev (Kaz) Sergei Trofimov (Oar)
Rit 8: Benjamin Donnoly (Can) - Shane Williamson (Jap)
Rit 9: Peter Michael (N-Zld) - Livio Wenger (Zwi)
Dweilpauze
Rit 10: Shani Davis (VS) - Bart Swings (Bel)
Rit 11: Brian Hansen (VS) - Zbigniew Brodka (Pol)
Rit 12: Jan Szymanski (Pol) - Andrea Giovannini (Ita)
Rit 13: Konrad Niedzwiedzki (Pol) - Denny Morrison (Can)
Rit 14: Takura Oda (Jap) - Kjeld Nuis (Ned)
Rit 15: Min Seok Kim (Z-Kor) - Haralds Silovs (Let)
Rit 16: Allan Dahl Johansson (Noo) - Koen Verweij (Ned)
Rit 17: Sindre Henriksen (Noo) - Vincent De Haitre (Can)
Rit 18: Sverre Lunde Pedersen (Noo) - Joey Mantia (VS)

De Pool Zbigniew Brodka is de regerende olympisch kampioen op de 1.500m. Bart Swings krijgt de Amerikaan Shani Davis tegenover zich. Mathias Voste moet het opnemen tegen thuisrijder Hyong-Jun Joo.

11.00 uur Bijna tijd voor Swings en Vosté

Vandaag komen de Belgen Bart Swings en Mathias Vosté in actie op de 1.500m in het schaatsen. Deze snelle Belgen komen omstreeks 12.00 uur het ijs op in PyeongChang. Bart Swings is reeds een bekende naam in de sportwereld, Mathias Vosté is misschien een tikkeltje minder bekend bij het grote publiek.

Mathias Vosté is een 23-jarige Bruggeling die in het Friese Heerenveen woont. Hij maakt dinsdagmiddag zijn debuut op de Olympische Spelen. Vosté had normaal gezien enkel startrecht op de 500m en de 1.000m, maar door een afzegging wordt de Belg opgevist voor de 1.500m.

"Ik ben er minder op voorbereid. Ik heb me vooral gefocust op de 500 en de 1.000m. Daarvoor was ik immers geplaatst. De 1.500m is een leuke extra, ook al is het niet helemaal de afstand waarvoor ik getraind heb", zegt sprinter Vosté bij Sporza-verslaggever Marc Willems.

10.00 uur Swings on wings?

Vandaag komen de Belgische schaatsers Bart Swings en Mathias Vosté omstreeks 12.00 uur in actie op de 1.500m.

Bart Swings pakte in PyeongChang al een puike zesde plaats op de 5.000m. De Leuvenaar reed een ijzersterke race en klokte met 6:14.57 zijn snelste chrono ooit op een laaglandbaan. De Nederlander Sven Kramer pakte voor de derde maal op rij goud in dit nummer.

Na deze 1.500m, start Bart Swings donderdag ook nog op de 10.000m en komt hij op de voorlaatste dag van deze Olympische Winterspelen nog in actie op de massastart. Het is op deze massastart dat Swings met zijn ervaring als inlineskater wel eens hoge toppen zou kunnen scheren.

Maar first things first: om 12.00 uur knokken Swings en Vosté op de 1.500m met de beste schaatsers op deze aardbol!

09.30 uur Shaun White kroont zich tot keizer van het snowboarden

De Amerikaan Shaun White heeft met een fabelachtige score van 98.50 in de kwalificaties van de halfpipe meteen duidelijk gemaakt dat wie goud wil in de finale, voorbij hem zal moeten. 

09.15 uur Marcel Hirscher doet het op de slalom

De Duitser Thomas Dressen won de afdaling bij de mannen. De Noor Aksel Lund Svindal volgde op 7 seconden, zijn landgenoot Matthias Mayer volgde op 13 seconden van Dressen. Door de weersomstandigheden werd de combiné ingekort. Zo werd de start van de afdaling 200 meter lager dan voorzien gelegd, zodat de downhill zo'n 20 seconden korter werd. Bij de slalom verdwenen dan weer 10 poortjes, om het evenwicht tussen de specialisten van de afdaling en die van de slalom te bewaren. Met een twaalfde score deed de Oostenrijkse topfavoriet Marcel Hirscher meteen een goede zaak op de afdaling.

De slalom werd gewonnen door de Oostenrijker Marcel Hirscher, die goud pakt in de combiné. De Fransman Alexis Pinturault komt amper 23 honderdsten te kort en moet zich tevreden stellen met zilver. Met Victor Muffat-Jeandet staat nog een Fransman op het podium. Het is de eerste olympische gouden plak voor topper Hirscher.

08.45 uur Kim Chloe schrijft geschiedenis: nooit won jongere vrouw goud

Afgelopen nacht stond de finale op de halfpipe bij de dames op het programma. Na drie runs kroonde het Amerikaanse wonderkind Chloe Kim zich tot olympisch kampioene.

De 17-jarige snowboardster behaalde in haar eerste run een fabelachtige score van 93.75, waarmee ze meteen aan de leiding kwam. In de tweede run liep het plots mis voor Kim: ze kwam ten val! De Chinese Liu Jiayu profiteerde van deze uitschuiver en kroop met een score van 89.75 toch wat dichter naar de Amerikaanse.

In run drie van deze halfpipe-finale haalde Chloe Kim haar mooiste tricks nog eens boven. Na een geslaagde back-to-back 1080, kon ze op het scorebord 98.25 aflezen. Hiermee pakt de Amerikaanse met Koreaanse roots de olympische titel op ongelofelijke wijze. De Chinese Liu Jiayu pakt zilver.

Wonderkind Chloe Kim is hiermee de jongste vrouw ooit die olympisch goud pakt.

08.30 uur Dopinggeval in PyeongChang?

Volgens Japanse media is de Japanse shorttracker Kei Saito (21) betrapt op het gebruik van verboden middelen tijdens een controle buiten competitie. Saito is reserve in de Japanse estafetteploeg. Voorlopig werd dit nieuws nog niet officieel bevestigd. Saito heeft het olympisch dorp inmiddels moeten verlaten.

08.15 uur

Terwijl u nog heerlijk lag te slapen, is er heel wat gebeurd aan de andere kant van de wereld op de Olympische Winterspelen. Hierbij een overzicht zodat u weer helemaal mee bent!

De weergoden zorgen voor een winters sfeertje in PyeongChang. Het kwik schommelt er tussen -10 en 1 graad celsius.

08.00 uur

Goedemorgen en welkom op dag 5 van de Olympische Winterspelen! Vandaag komen de Belgen Bart Swings en Mathias Vosté in actie op de 1.500m in het schaatsen. Deze snelle Belgen komen omstreeks 12.00 uur het ijs op in PyeongChang.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren