Tagtik

OS PyeongChang: dag 12 LIVE

16.00 uur Belgian Bullets klagen over materiaal

De Belgische bobsleevrouwen zijn elfde en dertiende geworden op deze Olympische Winterspelen.

Elfje Willemsen sluit na drie deelnames aan de Olympische Winterspelen haar olympische carrière tevreden af. Bij Sporza analyseert ze de derde en vierde rit van vandaag. "We hebben twee goeie runs gedaan. Als de rest dan sneller is, kunnen wij er persoonlijk niet veel meer aan doen. Dit is een zeer technische baan waar je het verschil kunt maken met het sturen. Ik zie andere teams die even snel starten als wij, maar onderweg sneller zijn. Dat betekent dat hun slee sneller is dan de onze, het heeft met materiaal te maken. We zullen eens iemand aan zijn oren moeten trekken", zegt de 33-jarige Elfje Willemsen al lachend bij Sporza.

"Vandaag heb ik er echt van genoten. We stonden met een lach aan de start en hebben het goed gedaan", besluit Willemsen vanop haar laatste Olympische Spelen in PyeongChang.

15.00 uur Noren pakken goud, Nederlanders slechts derde

Noorwegen, met Havard Bøkko, Simen Nilsen en Sverre Pedersen, wint de ploegenachtervolging in het snelschaatsen. Thuisland Zuid-Korea blijft verbouwereerd achter met zilver in de Gangneung Oval. Sven Kramer, Patrick Roest en Jan Blokhuijsen schenken Nederland brons.

14.45 uur Belgian Bullets bekoren, maar verbazen niet

De Belgian Bullets zijn er tijdens hun vierde run in PyeongChang in geslaagd om nog een beetje op te schuiven in de einduitslag. Stuurvrouw An Vannieuwenhuyse en remster Sophie Vercruyssen konden zich in de vierde en laatste run met Spanky nog verbeteren in het klassement. De Belgische dames daalden af in 51"10. Ze bleven het tweede Belgische duo met één honderdste voor. De ambitieuze stuurvrouw Elfje Willemsen en remster Sara Aerts zijn er tijdens run 4 evenmin in geslaagd om nog mirakels te verrichten met Maximus. Ze daalden af in 51"21.

Het jonge Duitse damesteam (Jamanka) pakt het goud, net voor de Verenigde Staten (Meyers Taylor). Canada (Humphries) eindigt derde.

De Belgische bobsleevrouwen verlaten het Olympic Sliding Centre met een elfde en dertiende plek. Vooraf had Elfje Willemsen gehoopt op een top zes-plaats op haar derde Olympische Winterspelen. Ze moet echter genoegen nemen met een elfde plaats. Het duo Vannieuwenhuyse-Vercruyssen presteert meteen degelijk en doet ervaring op voor de komende Winterspelen.

13.20 uur Belgian Bullets kunnen niet opschuiven in stand

In de tweemansbob bij de vrouwen is Eefje Willemsen er niet in geslaagd om plaatsen op te rukken na de derde run: samen met remster Sara Aerts blijft ze 11e. Na 51.03 en 51.27 op dinsdag kwam Willemsen in run 3 in 51.10 naar beneden.

An Vannieuwenhuyse blijft na drie runs 15e. Na 51.24 en 51.28 op dinsdag kwam ze met remster Sophie Vercruyssen in run 3 in 51.53 naar beneden in het Olympic Sliding Centre.

De vierde run wordt razend spannend: de Duitse Jamanka heeft een voorsprong van 0.04 seconden op de Amerikaanse Meyers Taylor. De Canadese titelverdedigster Humphries is opgerukt naar de derde plek, op 0.37 van de eerste plaats. Ook de Amerikaanse Greubel Poser (op 0.42) en de Duitse Schneider (op 0.52) mogen nog van een medaille dromen.

12.30 uur Halve finales ploegenachtervolging snelschaatsen

Bij de vrouwen strijden Nederland en Japan om het goud en zilver in de ploegenachtervolging. Beide landen wonnen met grote overmacht hun halve finale tegen respectievelijk de Verenigde Staten en Canada.

Bij de mannen plaatste Zuid-Korea zich met veel moeite tegen Nieuw-Zeeland. In de finale treffen de Koreanen Noorwegen die verrassend Nederland, de regerende wereldkampioen, uitschakelden. De Noren vestigden met 3:37:08 een nieuw olympisch record.

11.50 uur Noorwegen pakt goud in landenwedstrijd sprint langlauf bij de mannen

In de landenwedstrijd sprint bij de mannen in het langlaufen kwamen Rusland, Zweden, Duitsland, Finland, Tsjechië, Noorwegen, Frankrijk, de VS, Italië en Canada in actie in de finale.

Noorwegen maakte zijn favorietenrol waar en pakte goud. Voor langlaufer Klæbo is het al zijn derde gouden medaille van deze Winterspelen. Hij pakte al goud in de sprint individueel en in de estafettewedstrijd.

Het zilver was voor de olympische atleten uit Rusland, het brons voor Frankrijk.

11.40 uur Unieke prestatie voor Nederlandse Jorien Ter Mors

Jorien Ter Mors, de Nederlandse schaatster, heeft woensdag haar bronzen medaille gekregen die ze met de Nederlandse ploeg won in de aflossing in het shorttracken. Ter Mors zorgt voor een unieke prestatie: zij is de eerste atlete die in dezelfde Winterspelen medailles wint in verschillende sporttakken. Zij won immers ook al goud op de 1000 meter in het langebaanschaatsen.

11.15 uur Verrassend goud voor USA in landenwedstrijd sprint bij de vrouwen

In de landenwedstrijd sprint bij de vrouwen in het langlaufen is het goud verrassend gegaan naar de Verenigde Staten. Zweden werd geklopt in de laatste rechte lijn, favoriet Noorwegen moet tevreden zijn met brons.

De bronzen plak voor Noorwegen betekent wel dat Marit Bjørgen de meest gedecoreerde deelnemer aan de Winterspelen in de geschiedenis is geworden: zij pakte haar veertiende medaille, eentje meer dan de Noorse biatleet Ole Einar Bjørndalen.

11.50 uur Halve finales landenwedstrijd sprint langlauf bij de mannen

In de landenwedstrijd sprint bij de mannen in het langlaufen hebben Rusland, Zweden, Duitsland, Finland, Tsjechië, Noorwegen, Frankrijk, de VS, Italië en Canada zich geplaatst voor de finale.

11.10 uur Verrassing in het curling: titelverdediger Canada uitgeschakeld

Verrassing in het curling bij de vrouwen: regerend olympisch en wereldkampioen Canada is uitgeschakeld in de groepsfase na een nederlaag tegen Groot-Brittannië. Canada staat zevende en alleen de eerste vier mogen naar de halve finales.

10.40 uur Halve finales landenwedstrijd sprint langlaufen bij de vrouwen

In het langlaufen zijn woensdag de halve finales van de landenwedstrijd sprint afgewerkt. In die halve finales plaatsen de eerste twee van elke halve finale zich rechtstreeks, de overige zes finaleplaatsen werden toegekend op basis van de gerealiseerde tijd.

Bij de vrouwen bestaat een team uit twee langlaufsters die elkaar aflossen en in totaal 6 rondjes van 1,25 kilometer afleggen.

Noorwegen en Zwitserland (in de 1e halve finale) en de VS en Zweden (in de 2e halve finale) plaatsten zich rechtstreeks. Ook Slovenië, Duitsland, Rusland, Finland, Polen en Frankrijk mogen naar de finale die later op de dag wordt afgewerkt.

10.10 uur Skicross: goud voor Canada

In het spectaculaire skicross waarbij vier skiërs tegelijk de piste afrazen heeft de Canadees Brady Leman goud gepakt, voor de Zwitser Marc Bischofberger. Het brons was voor de olympische atleet uit Rusland Sergej Ridzik, ondanks een val.

Vooraf was er al veel kritiek op de gevaarlijke piste en die kritiek was niet onterecht. Enkele skiërs maakten een flinke smak. Zo brak de Canadees Christopher Delbosco zijn bekken bij een val.

8.50 uur Loena Hendrickx niet foutloos in korte kür

Loena Hendrickx eindigde 20e in de korte kür bij het kunstschaatsen, maar beseft dat er meer had ingezeten. "Ik heb maar een enkele sprong gedaan, dezelfde fout als op het EK", zo klinkt het bij de zus van Jorik Hendrickx bij Sporza. "Dat mag echt niet gebeuren."

"Als ik die fout niet gemaakt had, had ik 5 punten meer gehaald", zo schat Loena. "Ik zal even mijn gedachten moeten verzetten, maar daarna ga ik knallen in de vrije kür."

8.40 uur Smits baalt

Door knieproblemen was de voorbereiding op de snowboardwedstrijd in de big air niet ideaal voor Seppe Smits, maar toch roept hij zijn knie niet in als excuus voor zijn uitschakeling in de kwalificaties. "Het lag aan mezelf, niet aan die knie", zo vertelt hij bij Sporza. "Ik wist dat ik die (drievoudige) trick nodig had om de finale te halen, maar ik kreeg hem niet rond. Dat is al langer een probleem voor mij. Ik werk eraan om sneller te draaien, maar het kwam er niet uit vandaag."

"Dit is uiteraard balen. De big air was een mooie afsluiter van mijn Spelen geweest. Ik wist dat de finale moeilijk zou zijn. Jammer dat het niet gelukt is," aldus Smits.

Op zijn 27e wil Smits nog geen afscheid nemen van de Olympische Spelen: "Ik wil nu even vakantie nemen, maar ik ben nog gemotiveerd om voort te doen. In 4 jaar kan nog veel veranderen, maar ik heb er nog zin in."

8.20 uur Sensatie in het ijshockey: VS uitgeschakeld

De Verenigde Staten zijn uitgeschakeld in het ijshockeytoernooi. De Amerikanen moesten zich al via de play-offs ervoor plaatsen en moeten in de kwartfinale de duimen leggen voor Tsjechië. Na verlengingen was de stand 2-2. Met één doelpunt in de shootout stoten de Tsjechen door naar de halve finale.

8.15 uur Geen goud voor Lindsey Vonn in de afdaling

In de afdaling bij de vrouwen is Lindsey Vonn er niet in geslaagd om het goud te pakken. De 33-jarige Amerikaanse superster moest het goud laten aan de Italiaanse Sofia Goggia en het zilver aan de Noorse Ragnhild Mowinckel die 9 honderdsten trager was. Vonn moet zich tevredenstellen met het brons.

Kim Vanreusel eindigt als dertigste.

8.00 uur Geen Belgen in finale big air

Seppe Smits is er niet in geslaagd om zich te kwalificeren voor de finale van de big air in het snowboarden. Na run 1 stond hij op de 13e plaats. In run 2 eindigt hij 15e op 16 deelnemers. Ook de Noorse wereldkampioen Stale Sandbech raakt niet door de kwalificaties.

Ook in de tweede reeks van de kwalificatie slaagden de Belgen Sebbe De Buck en Stef Vandeweyer niet om zich te plaatsen voor de finale. Vandeweyer eindigt 12e in run 1 en 14e in run 2, De Buck 17e in run 1 en 18e in run 2.


7.45 uur

Goedemorgen!

We zitten ondertussen al aan dag 12 van de XXIIIe Olympische Winterspelen van PyeongChang. Een drukke dag voor de Belgen. Ook vandaag houden we u hier op de hoogte van alles wat er gebeurt in Zuid-Korea.

Ook dit kan u interesseren