Tagtik

OS Pyeongchang: dit gebeurt er op dag 1

Afgelopen nacht Belgische tijd heeft in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang de eerste discipline van de XXIIIe Olympische Winterspelen plaatsgevonden. De allereerste overwinningen op deze internationale hoogmis van de wintersport gingen in het gemengd curling naar Noorwegen, Korea, de VS en Zwitserland. Toch bereikt ons niet alleen goed nieuws uit Zuid-Korea.

Maar liefst 86 mensen hebben er al last van het norovirus, met vervelende klachten als overgeven en diarree tot gevolg. Voorlopig blijven atleten gespaard van het norovirus. Onder de 86 getroffen mensen ter plaatse zitten politieagenten, keuken- en veiligheidspersoneel. De organisatie van deze Winterspelen heeft militairen gevorderd om de zieke werknemers te vervangen. Maar liefst 1.200 veiligheidsagenten worden in quarantaine geplaatst om te vermijden dat het virus zich onder de atleten verspreidt. "We willen de schade zo tot een minimum beperken", klinkt het bij de directeur van het organisatiecomité Kim Hyun-jun.

Personen die het norovirus oprapen, zijn tot drie dagen bedlegerig, en dat kunnen topatleten uiteraard missen als kiespijn op de Olympische Winterspelen.

Morgen zakt snowboarder Seppe Smits af naar het Pyeongchang Olympic Stadium om er de Belgische vlag te dragen tijdens de openingsceremonie. De Belgische snowboarder, die medaillekandidaat is in Zuid-Korea, vreest de openingsceremonie niet, ondanks de koude vriestemperaturen. "In Sotsji (2014) kon ik de ceremonie niet bijwonen. Om echt in de sfeer van de Olympische Spelen te zitten, vond ik het belangrijk om er deze keer wel bij te zijn. Dat ik de vlag mag dragen, maakt het extra speciaal, het zal me extra motivatie geven voor de kwalificaties de volgende dag." Bij onze noorderburen zal schaatser Jan Smeekens fungeren als vlaggendrager in het Olympic Stadium in Pyeongchang, dat enkel gebruikt zal worden voor de openings- en sluitingsceremonie.

De Belgische sportjournalist Marc Willems, bekend als commentator op Sporza bij onder andere het volleybal en de atletiek, is ter plaatse aanwezig om verslag uit te brengen. Hij meldt ons alvast dat het maar liefst -18 graden is in Pyeongchang.

In het gemengd curling treffen Zuid-Korea en China, de onafhankelijke atleten en Noorwegen, de VS en Canada, en Finland en Zwitserland elkaar vandaag nog rond de middag (Belgische tijd).

Vandaag vindt eveneens nog de kwalificatieronde in het schansspringen op de normale schans plaats.

Op donderdag 8 februari komen er nog geen Belgen in actie op deze Olympische Winterspelen. Heel wat atleten, waaronder ook snowboarder Seppe Smits, verkennen vandaag dan ook hun wedstrijdparcours.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren