Tagtik

OS PyeongChang LIVE: crash voor Vanreusel

15.20 uur Curlingfinale bekend

Zweden en de Verenigde Staten zullen in een rechtstreeks curlingduel uitmaken wie de gouden medaille bij de heren wint. De Amerikanen toonden zich in de halve finale met 5-3 sterker dan hun rivalen uit Canada. De Zweden hadden niet veel moeite met Zwitserland en wonnen overtuigend met 9-3.

De finale tussen Zweden en de VS vindt zaterdag plaats. Zwitserland en Canada strijden vrijdag voor brons.

15.15 uur Verlossend nieuws voor Vanreusel

Na haar zware crash vandaag is de Belgische skiester Kim Vanreusel opnieuw in het olympisch dorp. Ze houdt geen blijvende letsels over aan haar horrorcrash. Dat geruststellende nieuws meldt Team Belgium.

15.05 uur Wit-Rusland zegeviert

De Wit-Russische dames versloegen hun concurrentes uit Zweden en Frankrijk in de strijd om de olympische titel in de biatlonestafette. Na vier maal zes kilometer mochten Skardino, Krjoeko, Alimbekava en Domratsjeva het zegegebaar maken. Topfavoriet Duitsland werd slechts achtste. De wedstrijdomstandigheden waren loodzwaar door de sterke wind en de sneeuwval.

15.00 uur Officieel: dopingzondaar verliest medaille

De Russische curlingspeler Alexander Kroeshelnitski verliest zijn bronzen plak. Hij kwam op deze Olympische Winterspelen in actie onder de vlag van Olympic Athletes of Russia, maar werd betrapt op verboden middelen.

In de urine van Kroeshelnitski, die eerder deze week nog brons won samen met Anastasia Bryzgalovoy in het gemengd curlingteam, werden sporen gevonden van meldonium.

Het IOC meldt zonet dat de Russen hun medaille verliezen in het gemengd curling. Hierdoor kan Noorwegen een medaille bij de reeds rijkgevulde Noorse medaille-oogst leggen. De Noren werden immers vierde, maar schuiven nu een plaatsje op.

14.00 uur Hongarije pakt verrassend goud in aflossing shorttrack

Hongarije heeft verrassend de gouden plak gepakt in de aflossing in het shorttracken. Zij zagen hun afwachtende houding beloond met de overwinning. Hongarije won in een olympisch record (6'31"971) voor China en Canada.

Favoriet Zuid-Korea kwam ten val en eindigde als vierde.

13.10 uur Pas 3e gouden Nederlandse plak buiten het schaatsen

Het goud van Suzanne Schulting in het shorttracken is pas het derde goud dat Nederland haalt buiten het schaatsen. Sjoukje Dijkstra in het kunstschaatsen in 1964 en Nicolien Sauerbreij in het snowboarden in 2010 deden het de shorttrackster voor.

12.35 uur Nieuw goud voor Nederland

Nederland heeft opnieuw een gouden medaille gehaald. In de 1000 meter van het shorttracken profiteert de Nederlandse Suzanne Schulting van de valpartij van de twee Zuid-Koreaanse favorieten. Zilver is voor de Canadese Boutin, brons voor de Italiaanse Fontana.

Voor Nederland is het al de zevende gouden medaille!


12.20 uur Goud en wereldrecord voor Chinees Wu Dajing

De Chinees Wu Dajing heeft in de finale van de 500 meter in het shorttracken goud gepakt in een nieuw wereldrecord. In de kwartfinale had hij al dat record op 39"800 gebracht. In de finale scherpte hij het record aan tot 39"584. Zilver en brons gingen naar de Koreanen Hwang en Lim.

11.50 uur Wereldrecord in kwartfinales shorttrack

Op de 500 meter shorttrack bij de heren heeft de Chinees Wu een nieuw wereldrecord gevestigd. In zijn kwartfinale kwam hij over de finish in 39"800. Hij verbetert daarmee het wereldrecord van de Amerikaan Celski uit 2012 (39"937).

10.20 uur Oostenrijk aan de leiding in Noordse combinatie

In de landencompetitie in de noordse combinatie is Oostenrijk leider na de eerste proef, het schansspringen vanaf de grote schans. In de individuele competitie pakte Duitsland het hele podium in en startte dus als favoriet: zij moeten in de estafette van het langlaufen (4x5 km) 6 seconden zien weg te werken. Japan en Noorwegen volgen op respectievelijk 19 en 27 seconden.

8.50 uur Update blessure Kim Vanreusel

Kim Vanreusel, die zwaar ten val kwam bij het eerste onderdeel van de combiné bij de vrouwen, de afdaling, heeft een multi-ligamentair letsel aan haar linkerknie opgelopen, zo meldt Sporza. Na extra onderzoeken in Zuid-Korea zal ze worden overgebracht naar België waar ze zal worden geopereerd.

Vanreusel had een druk programma op de Winterspelen achter de rug: de combiné was haar vijfde en laatste nummer. In de slalom werd ze 39e, in de reuzenslalom en super-G telkens 40e en in de afdaling 30e.

8.30 uur Sensatie in ijshockey bij de vrouwen: VS klopt Canada

Na een spannende shootout hebben de Verenigde Staten in het ijshockey bij de vrouwen de finale gewonnen van Canada. Na verlengingen stond het 2-2. Pas bij het zesde shot in de shoot-out konden de Amerikaanse vrouwen afstand nemen van de Canadese.

Canada had de voorbije vier olympische toernooien in het vrouwenhockey gewonnen. De USA is voor het eerst in twintig jaar opnieuw olympisch kampioen in het vrouwenijshockey.

 

8.20 uur Geen goud voor Vonn in combiné, Gisin wint

Lindsey Vonn heeft haar olympische carrière niet kunnen afsluiten met een tweede gouden medaille. In de combiné kon ze na de afdaling de slalom aanvatten met een voorsprong van 0.77 seconden, maar de 33-jarige Amerikaanse die weinig slaloms skiet, miste een poortje.

Goud was zo voor de Zwitserse Michelle Gisin en zilver voor Mikaela Shiffrin uit de VS. Wendy Holdener uit Zwitserland vervolledigt het podium.

 

7.50 uur Crash voor Kim Vanreusel

Op de afdaling, het eerste onderdeel van de combiné bij de vrouwen, is Kim Vanreusel, zwaar gecrasht. Al na enkele seconden kwam ze ten val. Zij moest in een slee worden afgevoerd van de piste en is naar een gespecialiseerd ziekenhuis gebracht.

In de slalom bij de mannen zijn Sam Maes en Kai Alaerts er niet in geslaagd zich in de uitslag te plaatsen. Alaerts viel uit in de eerste run, Maes miste de kans op een mooie uitslag door in de tweede run uit te vallen.

Het goud gaat naar de Zweed Andre Myhrer: hij was over twee runs sneller dan de Zwitser Ramon Zenhäusern en de Oostenrijker Michael Matt.

Geen medailles dus voor de favorieten, de Zwitser Marcel Hirscher, die eruit ging in run 1, en de Noor Henrik Kristoffersen die uitviel in run 2.

In de half pipe bij de heren verlengt de Amerikaan David Wise zijn olympische titel. Zilver is voor zijn landgenoot  Alex Ferreira, brons voor de Nieuw-Zeelander Nico Porteous.

In de big air voor de vrouwen pakt de Oostenrijkse Anna Gasser het goud. Het zilver is voor de Amerikaanse Jamie Anderson, het brons voor Zoi Sadowski Synnott uit Nieuw-Zeeland.

7.30 uur

Goedemorgen, we zijn donderdag toe aan dag 13 van de XXIIIe Olympische Winterspelen. Wij houden u hier op de hoogte van wat er gebeurt in PyeongChang.

Vandaag komen de Belgische skiërs Kim Vanreusel, Kai Alaerts en Sam Aerts in actie.

 

Ook dit kan u interesseren