Tagtik

OS Pyeongchang live: Swings achtste op 10.000m

15.30 uur Duitsland boven in het rodelen

Het rodelen in Pyeongchang is donderdag afgesloten met de spectaculaire estafette waarbij eerst een man, dan een vrouw en tot slot de dubbel mannen de rodelbaan naar beneden gaat. Duitsland verlengde zijn olympische titel en was sneller dan Canada en Oostenrijk.

Voor Natalie Geisenberger, Tobias Wendl en Tobias Arlt was het al het tweede goud in Zuid-Korea: Geisenberger pakte eerder al individueel goud, Tobias Wendl en Tobias Arlt, gekend als de "Bayern-Express", wonnen ook al het goud in de dubbel.

14.00 uur Swings achtste op 10.000m 

De Belg Bart Swings heeft zijn derde olympisch diploma beet! Na een zesde plek op de 1.500m en op de 5.000m, werd hij achtste op de 10.000m. De olympische titel op deze discipline ging voor het eerst naar de Canadees Ted-Jan Bloemen. Het zilver ging naar de Nederlander Jorrit Bergsma. De Italiaan Nicola Tumolero pakte verrassend brons. Het Nederlandse fenomeen Sven Kramer ontgoochelde en viel naast het podium op de zesde stek. Op de voorlaatste dag van de Olympische Winterspelen komt Swings nog in actie op de massastart, misschien wel zijn allerbeste onderdeel.

"Het ging perfect tot vier ronden voor het einde. Ik reed heel vaak 30"08 en 30"09 per rondje, dat ging vanzelf. Op zeven rondes van het einde versnel ik zelfs nog even. Dat ging echter per ongeluk omdat ik vrij goed in de uitvoering zat. Maar dan ging op drie ronden van het einde het licht wel hard uit", analyseert Swings zijn wedstrijd achteraf bij Sporza-verslaggever Marc Willems.

13.00 uur Swings voorlopig derde

Na de eerste zes ritten ziet de tussenstand op de 10.000m er als volgt uit. De Belg Bart Swings staat provisoir derde. Na de dweilpauze komen echter nog heel wat grote kanonnen het ijs op. Het is vooral uitkijken naar de prestaties van de Nederlanders Bersgma en Kramer.

1. Seung-Hoon Lee (ZKo) 12.55,54
2. Jordan Belchos (Can) 12.59,51
3. Bart Swings (Bel) 13.03,53
4. Moritz Geisreiter (Dui) 13.06,35
5. Ryosuke Tsuchiya (Jap) 13.10,31
6. Havard Bøkko (Noo) 13.17,47

12.30 uur Swings doet het goed

Bart Swings (27) heeft in rit 1 aan de zijde van de Japanner Ryosuke Tsuchiya een hoopgevende chrono van 13'03" geklokt op de 10 kilometer. Veel steun had Swings niet aan zijn Japanse tegenstander want de Leuvenaar liet Tsuchiya vrij snel achter. Tot over halfweg zag het er heel goed uit voor Swings, hij leek op weg naar een nieuwe persoonlijke bestijd onder de 13 minuten. De laatste 4 rondes kende een daper strijdende Swings echter behoorlijk wat verval.

Nu is het wachten op de volgende vijf ritten waarbij telkens 2 schaatsers de 10.000m afleggen. Waar eindigt Swings met zijn knaltijd van 13"03?

11.30 uur Ook Belgen Claude en Rösch in actie

Om 12.20 uur Belgische tijd komen de Belgen Florent Claude en Michael Rösch in actie op de individuele biatlon over 20km.

Eerder werd Rösch na een progressieve race al 23e op de 12.5km lange achtervolging, Claude verging het iets minder goed en werd 57e. Kunnen deze voormalige Duitser en Fransman vandaag schitteren voor België?

11.00 uur Wat kan Swings op de 10.000m?

Na tweemaal een zesde plaats, op de 1.500m en de 5.000m, staat Leuvenaar Bart Swings vandaag aan de start van de 10.000m. Omstreeks 12.00 uur Belgische tijd gaat hij de strijd aan met onder andere de Nederlandse topper Sven Kramer, die deze afstand nog nooit wist te winnen op de Spelen.

De loting ziet er als volgt uit:
1. Ryosuke Tsuchiya (Jap) - Bart Swings (Bel)
2. Havard Bøkko (Noo) - Jordan Belchos (Can)
3. Moritz Geisreiter (Dui) - Seung-Hoon Lee (Zko)
Dweilpauze
4. Jorrit Bergsma (Ned) - Davide Ghiotto (Ita)
5. Nicola Tumolero (Ita) - Ted-Jan Bloemen (Can)
6. Patrick Beckert (Dui) - Sven Kramer (Ned)

10.30 uur Volledig Scandinavisch podium op 10km langlaufen

In de vrije stijl van het langlaufen over een afstand van 10km zegeviert Noorwegen! De 27-jarige Ragnhild Haga won goud voor de Zweedse Charlotte Kalla. Het podium is volledig Scandinavisch want de 37-jarige Noorse Marit Bjørgen deelt brons met de Finse Parmakoski.

Marit Bjørgen wint zo haar twaalfde olympische medaille! De Zweedse Charlotte Kalla won eerder al de skiatlon, maar moet zich nu tevreden stellen met zilver.

10.00 uur Pierre Vaultier verlengt olympische titel

In de snowboardcross is de Fransman Pierre Vaultier erin geslaagd zijn knalprestatie van Sotsji te herhalen. Vaultier verlengt zijn olympische titel en deed het daarvoor net iets beter dan de Australiër Jarryd Hughes en de Spanjaard Regino Hernandez.

9.30 uur Duitsland wint paarrijden in wereldrecord

Kunstschaatsers Aliona Savchenko en Bruno Massot zijn onder de Duitse vlag op de vrije kür naar goud geschaatst. Na de korte kür stonden de Oekraïnse en de Fransman slechts vierde. Hun schitterende prestatie werd in de vrije kür beloond met een nieuw wereldrecord van 159.31 én de olympische titel.

De Belg Ruben Blommaert en zijn Duitse schaatspartner Annika Hocke eindigden op de 16e plaats voor Duitsland.

9.00 uur Noor Svindal wint afdaling bij de mannen

In het Jeongseon Alpine Centre stond donderdagochtend het koningsnummer in het alpineskiën bij de mannen op het programma: de afdaling!
De 35-jarige Noor Aksel Lund Svindal vloog naar goud. Hij kreeg zijn landgenoot Kjetil Jansrud naast zich op het podium, Beat Feuz pakte brons voor Zwitserland.

8.30 uur Vanreusel: "Eindelijk zijn mijn spelen begonnen"

De reuzenslalom bij de dames is donderdagnacht eindelijk van start kunnen gaan. Door de hevige wind werd deze discipline maandag immers uitgesteld. De Belgische Kim Vanreusel slaagde er tijdens de eerste run in het Yongpyong Alpine Centre niet in om te verrassen.

Vanreusel werd 41e op 6"98 van de voorlopige leider, de Italiaanse Manuela Mölgg. De Amerikaanse topfavoriete Mikaela Shiffrin volgde op amper 0"20 na de eerste run.

"Ik ben niet tevreden. Ik kan mijn ski's wel goed in actie brengen op enkele poorten na elkaar, maar ik kan dat nog geen 1'10" volhouden. Maar dat komt wel met de tijd. Het is een kwestie van trainen, veel trainen. Ik heb al een grote achterstand, dus ik zal de tweede run opnemen als een trainingsrun. We zien wel wat het geeft", zei Vanreusel bij Sporza na haar eerste run.

In run 2 klokte Vanreusel de 39e tijd op 68 deelneemsters.

"Eindelijk zijn mijn Spelen begonnen. We moesten elke ochtend om 6u opstaan, kwamen dan boven en dan werd alles afgelast. Dat was echt vreselijk. En vermoeiend, want ik neem aan zoveel wedstrijden deel", klinkt het bij de Belgische Kim Vanreusel die duidelijk geniet van haar deelname en nog aan vier andere disciplines zal deelnemen.

De overwinning ging naar de Amerikaanse Mikaela Shiffrin, voor de Noorse Ragnhild Mowinckel en de Italiaanse Federica Brignone.

8.00 uur Britten mogen pakken dan toch gebruiken

De skeletonsport kwam in een storm terecht nadat de Belgische Kim Meylemans en verschillende andere skeletoni een klacht indienden tegen de super snelle pakken van de Britse delegatie. Nadat de Britse skeletoni snelle oefentijden neerzetten in PyeongChang, verscheen in de Britse pers een artikel over hun innovatieve pakken. Deze zouden volgens Meylemans en co echter niet reglementair zijn.

De Internationale Bobslee en Skeleton Federatie heeft de klacht nu onderzocht en nam de Britse pakken onder de loep. De federatie besliste donderdag dat de Britse skeletoni wel degelijk met hun pakken mogen deelnemen aan de Olympische Winterspelen.

7.00 uur Amerikaan excuseert zich voor vlag

De Amerikaan Shaun White won woensdag zijn derde gouden medaille op de halfpipe. Daarvoor kreeg de talentvolle superster heel wat felicitaties. Uit eigen land kwamen echter ook behoorlijk wat negatieve reacties over hoe hij met de nationale vlag omging.

Nadat hij de score van de jury gezien had, barstte White uit in een ongeziene vreugde. Meteen kreeg hij een Amerikaanse vlag toegereikt. De snowboarder liet de Stars and Stripes echter vallen en sleepte hem vervolgens even over de grond. Dat schoot bij vele Amerikanen in het verkeerde keelgat.

Donderdag excuseerde White zich op een persconferentie in PyeongChang. "Als er al iets gebeurd is, dan was het zeker niet door een gebrek aan respect. Ik ben zeer trots om deel uit te maken van Team USA."

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren