Tagtik

Peumans pleit voor Vlaamse grondwet

Jan Peumans heeft voor het laatst een toespraak gegeven in het Brusselse stadhuis ter gelegenheid van de Vlaamse feestdag als voorzitter van het Vlaamse Parlement. Peumans gaat immers binnenkort op pensioen.

In zijn toespraak pleitte hij onder meer voor een eigen Vlaamse grondwet. "De tijd is rijp om ook Vlaanderen een verklaring te schenken waarvan de principes van de democratische, moderne en diverse samenleving worden opgenomen en in een grondwettelijke verklaring worden vastgelegd", aldus Peumans.

Die Vlaamse grondwet moet dan de basis vormen voor een "coöperatief federalisme waarbij de eigen grondwet op gelijke voet wordt behandeld met die van België", zo zei Peumans nog.

Opmerkelijk was de aanwezigheid van Philip Close, de burgemeester van Brussel, bij de plechtigheid. Hij verraste met een welkomstwoord in het Nederlands. "Na 10 jaar vind ik het prachtig van u dat u als burgemeester ons in uw stadhuis welkom heet. Ik waardeer dat ten zeerste", aldus Peumans.

Yvan Mayeur, de voorganger van Close, kwam als Brussels burgemeester niet naar de 11-juliviering in het stadhuis van Brussel.

(Fausto by Tagtik/Source: VRT/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren