Tagtik

Plotse terreurmaatregelen bij NMBS

Spoormaatschappij NMBS is de afgelopen weken bezig geweest met betonblokken te plaatsen aan de 22 grootste treinstations.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en de NMBS zelf zeggen dat er geen directe aanleiding is voor deze opvallende maatregel. Het zou immers gaan om de uitvoering van een eerder gemaakt plan.

De betonblokken worden aan de ingang en op de pleinen voor de stations geplaatst.

"Niemand hoeft in paniek te slaan, het is gewoon de uitrol van een plan dat al langer op tafel ligt. Er is geen directe aanleiding, zeker niet. Het past gewoon binnen de veiligheidsmaatregelen van de NMBS. De plaatsing is al enkele weken aan de gang en duurt nog even voort", zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols. Ook op het kabinet van Jambon stellen ze de bevolking gerust. "Dit is gewoon de uitvoering van een aanbeveling van het crisiscentrum. Wij raden instellingen en bedrijven aan om op het vlak van beveiliging te kiezen voor infrastructurele maatregelen. Betonblokken zijn mogelijkheden, maar ook camerasystemen bijvoorbeeld. Dat zorgt er ook voor dat je minder beveiligingsmensen of militairen moet plaatsen."

(Skwadra by Tagtik/Source: VRT NWS/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren