Tagtik

Premier Michel: "Geen ruimte in onze samenleving voor deze mensen"

Journalist Rudi Vranckx bezocht Tarik Jadaoun, een van de beruchtste Belgische IS'ers. De Belg wacht in een Iraakse gevangenis op wat er met hem zal gaan gebeuren. Oorlogsjournalist Rudi Vranckx zocht de Belgische IS'er op, en die had heel wat te vertellen. Vandaag reageerde premier Charles Michel voor het eerst op het interview.

De Belgische IS'er Tarik Jadaoun wordt ervan verdacht gevochten te hebben aan het front in Syrië en Irak en zou IS-cellen in het Westen aangestuurd hebben. Ook bekende hij dat hij kindsoldaten opleidde voor Islamitische Staat.

Jadoun vertelt dingen aan Rudi Vranckx en in een interview met Duitse omroepen NDR en SWR waarvan het haar bij vele Belgen recht zal komen. "Ik weet dat er zich mannen verstoppen (in het Westen). Ik ben daarvan op de hoogte", zegt de Belgische IS'er. "Ik heb info waar de Belgische veiligheidsdiensten grote zaken mee kunnen bereiken. Ik wilde de Belgische veiligheidsdiensten wel helpen, maar ik had er de middelen niet toe. Ze hadden maar de toestemming om me twee dagen lang te ondervragen, in plaats van een of twee weken. Ik weet niet of hun onderzoek al afgerond is of niet", vertelt Jadaoun vanuit de Iraakse gevangenis.

Abu Hamza Al-Belgiki, zoals de strijdersnaam van Tarik Jadaoun luidt, wast zijn handen in onschuld. "Er zijn geen bewijzen. Als er aanslagen zijn geweest in België of Frankrijk, dan is dat niet mijn fout. Ik heb die aanslagen niet bevolen. Ik heb hen niet geleid.

De Belgische IS-strijder wil zich tot slot verontschuldigen voor al het leed dat de terroristische organisatie veroorzaakte. "Ik hoopte eigenlijk terug te keren om me te kunnen excuseren bij de bevolking die geraakt is door de aanslagen in Frankrijk en België. Ik wil hen uitleggen waarom bepaalde dingen gebeurd zijn."

Premier Michel reageert scherp naar aanleiding van dit druk besproken interview. "Met deze mensen zijn geen onderhandelingen mogelijk. In onze samenleving is er geen ruimte voor deze mensen. We moeten het internationale recht respecteren, maar er is geen ruimte voor laksisme. We zullen een zeer strikte aanpak kiezen", waarschuwt de Belgische eerste minister. Morgen vindt een nieuwe vergadering van de Nationale Veiligheidsraad plaats, waar premier Michel zijn aanpak zal voorstellen.

(Skwadra by Tagtik/Source: NDR - SWR/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren