Tagtik

Proces Abdeslam: Openbaar Ministerie eist maximumstraf

In een uiterst beveiligd Justitiepaleis aan het Poelaertplein in Brussel is maandagochtend het proces gestart tegen Salah Abdeslam en Sofien Ayari over hun aandeel in de schietpartij in maart 2016 in Vorst. Het is het eerste proces van terreurverdachten die betrokken waren in de terreurdaden van november 2015 in Parijs. Abdeslam en Ayari worden verdacht van moordpoging en riskeren een celstraf van 20 jaar.

Het Openbaar Ministerie vraagt voor Abdeslam en Ayari de maximumstraf van 20 jaar wegens poging tot moord en verboden wapenbezit, allebei in terroristische context. Volgens procureur Ghislain kan er geen twijfel bestaan over de voorbedachtheid: het drietal Abdeslam, Ayari en Belkaïd (die omkwam bij de inval van de politie) stonden de politie op te wachten. Hun doel was de politie aan te vallen, omdat voor terreurorganisatie IS de politie altijd een geliefd doelwit is gebleven. Alleen Belkaïd en Ayari zouden hebben geschoten, maar dat maakt voor het Openbaar Ministerie geen verschil voor de schuldvraag. Het OM vraagt eveneens dat Ayari en Abdeslam zeker 13 jaar in de cel zouden vastzitten.
   
Abdeslam zit al sinds april 2016 in de cel in Frankrijk en weigert tot nu toe te praten. Bij aanvang van het proces in Brussel weigerde hij te antwoorden op de vragen van rechtbankvoorzitter Keutgen. Abdeslam weigerde ook recht te staan toen hem dat werd gevraagd.

(Fausto by Tagtik/Source: Standaard, VRT/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren