Tagtik

Puigdemont komt terug naar België

Zaterdag keert Carles Puigdemont, de Catalaanse leider, terug naar België. De afgelopen vier maanden verbleef hij in Duitsland waar hij werd opgepakt toen hij uit Finland wou terugkeren naar België.

Omdat Duitsland Puigdemont alleen wou uitleveren aan Spanje wegens misbreuk van overheidsgeld en niet wegens rebellie, trok Spanje het Europese uitleveringsbevel tegen de Catalaanse politicus in. Hij is nu van plan om zich opnieuw te vestigen in Waterloo.

Vanuit ons land wil hij meer druk zetten op Europa om tot een oplossing te komen voor de Catalaanse kwestie. Met de nieuwe Spaanse premier Pedro Sánchez en zijn socialistische regering hoopt Puigdemont meer tot een dialoog te kunnen komen dan met de conservatieve regering van Mariano Rajoy.

Terugkeren naar Spanje zit er nog niet in voor Puigdemont, waar daar loopt nog altijd een gerechtelijke procedure tegen hem, net als tegen Catalaanse ex-ministers, politici en activisten voor onafhankelijkheid.

Puigdemont vluchtte naar België nadat hij in oktober van vorig jaar de Catalaanse onafhankelijkheid uitroep, waarna de Spaanse regering hem afzette.

(Fausto by Tagtik/Source: VRT Nieuws/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren