Tagtik

Recordaantal zwartrijders betrapt

De controleurs van De Lijn hebben in 2017 een recordaantal controles uitgevoerd: maar liefst 2,6 miljoen keer vroegen zij aan de reizigers op trams en bussen om hun vervoerbewijzen te laten zien, zo meldt Het Laatste Nieuws op basis van een schriftelijke vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Annick De Ridder aan minister van Mobiliteit Ben Weyts.

Daarbij betrapten de controleurs ook een recordaantal zwartrijders: maar liefst 69.455 personen hadden niet betaald om zich te laten vervoeren. Voor De Lijn loont deze inspanning: de vervoermaatschappij inde bijna 8 miljoen euro, een verdubbeling ten opzichte van het jaar voordien.

Een reiziger van De Lijn riskeert hoge boetes als hij wordt betrapt op zwartrijden: 107 euro bij een eerste overtreding, 294 euro als je binnen 12 maanden nogmaals wordt betrapt.

Volksvertegenwoordiger De Ridder schrijft het hogere aantal betrapte zwartrijders toe aan meer gerichte controles. De meeste zwartrijders werden betrapt op twee lijnen in Gent en op de kusttram.

(Fausto by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren