Tagtik

Staat jouw wagen in de top drie?

Rijd je met een Rolls-Royce, Lamborghini of Aston Martin? Dan bezit je één van de drie meest vervuilende automerken van Europa. Uit de cijfers van een Brits onderzoeksbureau (JATO) blijkt dat Rolls-Royce helemaal bovenin eindigt wat betreft de uitstoot. Met 329.8 gram CO2 per kilometer stoot Rolls-Royce drie keer meer uit dan het minst vervuilende merk, Toyota.

De meeste wagens die vorig jaar werden ingeschreven in Europa scoren rond de 110 en 130 gram CO2 uitstoot per kilometer. De gemiddelde CO2-uitstoot van nieuwe wagens in Europa steeg voor het eerst in 10 jaar. Dit ondanks de inspanningen van 21 van de 50 automerken waarvan de CO2-uitstoot daalde.

De top tien wordt vooral vervolledigd door luxemerken: na Rolls-Royce, Lamborghini en Aston Martin volgen Ferrari, Bentley, Chevrolet,Laren, Cadillac, Lotus en Maserati. Lichtpuntje is wel dat deze merken de afgelopen jaren de meeste inspanningen hebben gedaan om hun CO2-uitstoot naar beneden te krijgen.

Tesla scoort het best wat betreft de CO2-uitstoot maar ze hebben ook maar 0.2 procent van het totale aantal nieuwe wagens in 2017. Verder zijn ze ook de enige producent die enkel elektrische wagens maakt en wordt er geen rekening gehouden met de productie van de wagen zelf of de elektriciteit die nodig is om deze wagens aan te drijven.

Bij de auto's voor het brede publiek zijn het de kleine Smarts (90,3 g/km) en de vele Toyota-hybrides (101,2 g/km) die het best scoren.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren