Tikfout bij politie verwoest levens onschuldige mensen
Het afgelopen jaar zorgden heel wat domme tikfouten bij de Britse politie opnieuw voor grote gevolgen. "Dat is heel zorgwekkend", zegt Commissaris Sir Stanley Burton bij de BBC. Dat maakte de Britse politiewaakhond bekend in haar jaarlijks rapport.
"De impact van deze fouten op sommige slachtoffers was verschrikkelijk. Mensen zijn gearresteerd voor kindermisbruik. Hun kinderen zijn van hen weggehaald, ze hebben hun werkgevers moeten inlichten", zegt de commissaris.
Zo zijn er feiten bekend van politie-agenten die in hun onderzoek fouten maken bij het noteren van IP-adressen van verdachten, met grote gevolgen vandien. Zo werd de 44-jarige Nigel Lang door een tikfout met zijn IP-adres onterecht gearresteerd voor het verspreiden van kinderporno. Na jaren kon hij zijn gelijk bewijzen door aan te tonen dat de politie een tikfout maakte in het IP-adres, de reeks cijfers die aangeeft waar een internetgebruiker zich fysiek bevindt en waarmee een persoon getraceerd kan worden. Na een rechtszaak kreeg Lang in 2014 uiteindelijk een schadevergoeding van 67.500 euro.
Deze man is echter helemaal niet de enige wiens leven verwoest wordt door een onoplettendheid bij de politie. Zo is in het rapport van de Britse politiewaakhond te lezen hoe de politie een huiszoeking op een verkeerd adres deed. De twee kinderen werden zelfs meegenomen door de sociale dienst en werden een weekend van hun ouders gescheiden toen deze onterecht ondervragingen moesten ondergaan.
In het rapport is sprake van nog dertien andere vergissingen waarbij onschuldige mensen ondervraagd of gearresteerd werden omdat de politie hen onterecht verdenkt van pedofilie. Ook werden er nog eens vijf huiszoekingen op de verkeerde plek gedaan. Het rapport werd woensdag overhandigd aan de Britse eerste minister.
(Skwadra by Tagtik/Source: BBC/Ilustration picture: Belga)