Tagtik

Torfs: "Celibaat kan worden afgeschaft"

Volgens Rik Torfs, hoogleraar kerkelijk recht, wordt het onder paus Franciscus bespreekbaar om het celibaat, wellicht in fasen, af te schaffen.

Het afschaffen van het celibaat komt opnieuw op de agenda te staan na een onderzoek van een koninklijke commissie in Australië waaruit blijkt dat tussen 1950 en 2015 tienduizenden kinderen zijn misbruikt in kerken, scholen, weeshuizen en sportclubs, vooral door leraars en priesters. De commissie beveelt onder meer aan om het verplichte celibaat af te schaffen.

"Ontzeg je de mens de kans op intimiteit – en seks is daarvan een onderdeel – dan vergroot je de kans op seksueel afwijkend gedrag", zo meldt Wim Slabbinck, seksuoloog in Gent, bij De Standaard, over het celibaat.

"Het is moeilijk te voorspellen of het straks wordt afgeschaft, maar met paus Franciscus is het meer bespreekbaar", zo vertelt Rik Torfs, hoogleraar kerkelijk recht, over het celibaat. "Hij heeft bijvoorbeeld al gezegd dat hij openstaat voor het idee om getrouwde mannen met een sterke roeping toch priester te laten worden."

De Australische koninklijke commissie beveelt ook aan om het biechtgeheim af te schaffen, maar de kans dat dat gebeurt, acht Torfs bijzonder klein.

(Fausto by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren