Tagtik

Verkiezingen Catalonië: dit zijn de laatste peilingen

Donderdag trekken 5,5 miljoen Catalanen naar de stembus om de 135 afgevaardigden te verkiezen die mogen zetelen in het parlement in Barcelona. De Spaanse regering riep deze vervroegde verkiezingen uit nadat Catalonië in oktober eenzijdig de onafhankelijkheid uitriep.

De laatste peilingen verwachten een recordopkomst van 80 tot zelfs 90 procent. Volgens een onderzoek van El Pais dat rekening hield met alle peilingen in Catalonië zou de partij Ciudadanos die fel gekant is tegen het nationalisme en de onafhankelijkheid, 23,3 procent van de stemmen verzamelen. Veel verschil is er niet met de separatistische partij ERC van Junqueras, dat 22,2 procent zou halen. Junts per Catalunya, de partij van Puigdemont, zou stranden op 17,7 procent.

In zetels zouden de onafhankelijkheidsgezinde partijen de meerderheid kunnen halen, maar de partij CeC-Podem, de regionale bondgenoot van het extreem-linkse Podemos en partij van Ada Colau, de burgemeester van Barcelona, speelt mogelijk scherprechter: zij kan volgens de peilingen de meerderheid geven aan of de partijen pro onafhankelijkheid of de partijen pro unie met Spanje.

(Fausto by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren