Tagtik

Vlaams akkoord over erfbelasting

De Vlaamse regering is het eens geworden over de hervorming van de erfbelasting.De eerste 50.000 euro is voortaan vrijgesteld voor de langstlevende partner en de hoogste schijf van 65 procent verdwijnt.

Erfenissen tot 35.000 euro krijgen een nieuw tarief: die schijf is voortaan voor 25 procent belast voor zowel broers als zussen als voor anderen. Tot nu toe betaalden broers en zussen een tarief van 30 procent op een erfenis onder 75.000 euro. 'Anderen' betaalden hiervoor een tarief van 45 procent.

De langstlevende partner krijgt een vrijstelling voor de eerste 50.000 euro, boven op de gezinswoning. Als iemand onder 21 jaar zijn ouders verliest, krijgt hij een vrijstelling van 75.000 euro op het roerende vermogen en het huis waarin hij woont.

Het tarief van 65 procent op erfenissen van meer dan 125.000 euro wordt vervangen door een tarief van 55 procent voor een erfenis van meer dan 75.000 euro.

Er komt ook een kosteloze erfenissprong: wie een erfenis krijgt van een partner, ouder of grootouder, kan die volledig of gedeeltelijk kosteloos doorgeven aan zijn kinderen.

"De belastingdruk zal dankzij deze hervorming gevoelig dalen", zo toont Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein zich bij De Standaard erg opgetogen over de hervormingen.

(Fausto by Tagtik/Source: Standaard, VRT NWS/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren