Tagtik

Vogel van het jaar bedreigd met uitsterving

Natuurpunt en Vogelbescherming Vlaanderen ontvingen de afgelopen maanden heel wat berichten over dode of verzwakte merels. Boosdoener is het usutu-virus dat vorig jaar al op grote schaal opdook in België. Vogelbescherming Vlaanderen verkoos de kwetsbare merel dit jaar tot vogel van het jaar. De kans is reëel dat de merel volgend jaar niet meer bestaat, waardoor dit symbolisch gebaar van de Vogelbescherming de merel nog even in de aandacht brengt.

"Volgens mij zijn in Oost-Vlaanderen alleen minstens 100.000 merels gestorven. De komende twee maanden zal er nog sterfte zijn: zolang er muggen zijn, blijven die het virus overdragen. De regio rond Gent is kwetsbaarder dan de rest van de provincie. Hier zijn veel rivieren, kanalen en valleien met beken en moerassen, én tuinvijvers. Allemaal ideaal voor muggen", zegt Nick De Meulemeester van het Opvangcentrum voor vogels en wilde dieren.

Het usutu-virus is afkomstig uit Afrika en wordt verspreid door muggen. Natuurpunt roept op om merels die vermoedelijk aan het virus lijden, binnen te brengen in vogelopvangcentra. Een merel met het usutu-virus ziet er vaak verzwakt en lusteloos uit, kampt met coördinatieproblemen, zit bol en is soms erg vermagerd.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren