Tagtik

Vorig jaar 81 leerkrachten aangevallen in Vlaanderen

Maar liefst 81 leerkrachten werden in 2016 fysiek aangevallen in Vlaanderen. Dat is dubbel zoveel dan in 2015. Deze verontrustende evolutie blijkt uit het jaarrapport van het Agentschap voor Onderwijsdiensten.

In 58 gevallen was het een leerling die de leerkracht aanviel, 12 keer gebruikte een buitenstaander geweld tegen een leerkracht en ook 11 maal vielen familieleden van leerlingen de leerkracht aan. Hoe komt het nu dat we in 2016 bijna een verdubbeling zien van de fysieke aanvallen tegenover leerkrachten?

"Het ene jaar stijgt het, het andere is er een daling", zegt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V), die niet meteen een oorzaak aanduidt. Vlaams Parlementslid Caroline Gennez (sp.a) ziet dan weer een link met de invoering van het M-decreet. "Agressie is immers vaak een gevolg van stress en onmacht", redeneert Gennez. Minister Crevits vindt echter dat het M-decreet hier volledig buiten staat. "Kinderen die meer zorg en ondersteuning nodig hebben nu stigmatiseren, is een brug te ver. De verschuivingen door het M-decreet situeren zich vooral in het basisonderwijs, terwijl de meeste agressie in het secundair gebeurt (73% van de feiten, red.). Bovendien is het onderwijsbudget sinds 2014 net met 740 miljoen euro gestégen, tot 11,6 miljard", weerlegt ze de argumenten van Gennez.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren