Tagtik

Waarom je je kinderen beter geen choco geeft

Uit een onderzoek van Test-Aankoop van 25 verschillende hazelnootpasta's blijkt dat het merendeel ervan toxische stoffen bevat. Alleen de chocopasta van Balade is onschadelijk, zo bericht Het Laatste Nieuws.

De boosdoeners zijn 3-MCPD en glycidyl-esters, stoffen die het gevolg zijn van de raffinage van palmolie en andere oliën. Bij inname worden die stoffen omgezet in het giftige glycidol.

"Glycidol is genotoxisch, wat wil zeggen dat het het erfelijk materiaal kan wijzigen. Als je dan pech hebt, kan daar een tumor uit voortvloeien. Het is met andere woorden een potentieel kankerverwekkende verbinding. De stof brengt ook de mannelijke vruchtbaarheid in gevaar", aldus toxicoloog Jan Tytgat van de KU Leuven bij de krant.

Voor Test-Aankoop is het onaanvaardbaar dat deze stoffen in onze voeding aanwezig mogen zijn omdat nog niet wetenschappelijk is vastgesteld vanaf wanneer het niveau van glycidyl-esters onveilig is.

Een lepeltje choco kan nooit kwaad, maar volgens de consumentenorganisatie is het toch raadzaam om de allerkleinste kinderen weg te houden van choco en voor een ander beleg te kiezen.

(Fausto by Tagtik/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren