Tagtik

'We worden blind door computerschermen'

Er is een ware epidemie aan slechtzienden op komst. Daar zijn oogartsen het unaniem over eens. Momenteel is al de helft van de Europese twintigers bijziend en dat zal nog erger worden aangezien kinderen en jongeren steeds meer naar een scherm turen.

Kinderen spenderen dagelijks ettelijke uren door van veel te dichtbij naar een scherm te kijken. Smartphones, tablets, computers of televisieschermen, ze brengen allen onomkeerbare schade toe aan de ogen. Veel twintigers worden al geconfronteerd met bijziendheid, wetenschappelijke naam myopie, door te veel naar een scherm te kijken.

Bijziendheid is echter niet zonder gevaar, bewijst een recent Nederlands onderzoek. Volgens Caroline Klaver, hoogleraar oogheelkunde aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, kan bijziendheid de grootste oorzaak van blindheid worden in Nederland.

Dit fenomeen beperkt zich echter niet tot Nederland, ook in België is dezelfde evolutie merkbaar. "Het aantal kleine kinderen die bijziend zijn, boomt al jaren. Kinderen moeten op steeds jongere leeftijd een bril dragen, dikwijls nog voor het eerste leerjaar. Ze hebben ook slechtere ogen dan hun ouders", bemerkt kinderoogarts Patricia Delbeke van het UZ Gent vandaag in Het Nieuwsblad.

(Skwadra by Tagtik/Ilustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren