Tagtik

Wel of niet schaatsen op natuurijs?

Met de vriestemperaturen (en met de net voorbije Winterspelen als inspiratie) begint het wellicht te kriebelen bij alle schaatsliefhebbers in het land. Op vijvers beginnen ijslaagjes te verschijnen en dan willen die liefhebbers gaan schaatsen op natuurijs. Maar is dat wel veilig?

Marie-Laure Vanwanseele van het Agentschap Natuur en Bos denkt in De Standaard dat in de tweede helft van de week het ijs op enkele vijvers wel voldoende dik zal zijn om op te gaan schaatsen. Vanwanseele noemt twee plekken die de grootste kans maken op een dikke ijslaag die de schaatsliefhebbers kan dragen: "De Bleukensweide in Leest is geen echte vijver, maar een overstromingsgebiedje. Het is helemaal niet diep en speciaal gecreëerd om snel ijspret aan te kunnen bieden. Ook de Krae­nepoel in Aalter kennen we als vijver die snel beschaatsbaar is."

Bij Het Belang van Limburg klinkt meer voorzichtigheid: "De komende nachten gaat het weliswaar stevig vriezen - lokaal tot min zeven - maar het is niet zeker of dat genoeg is voor de aanmaak van een betrouwbare ijslaag voor een grote massa", aldus HBvL-weerman Michel Nulens.

(Fausto by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren