"Wie bepaalde keuzes maakt in het leven, moet de gevolgen dragen"
Journalist Rudi Vranckx bezocht vorige week Tarik Jadaoun, een van de beruchtste Belgische IS'ers. De Belg wacht in een Iraakse gevangenis op wat er met hem zal gaan gebeuren. Oorlogsjournalist Rudi Vranckx zocht de Belgische IS'er op, en die had heel wat te vertellen. Afgelopen weekend reageerde premier Charles Michel al scherp op het interview. Nu verwerpt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) ook het idee om Jadaoun naar België te halen voor ondervragingen.
De Belgische IS'er Tarik Jadaoun wordt ervan verdacht gevochten te hebben aan het front in Syrië en Irak en zou IS-cellen in het Westen aangestuurd hebben. Ook bekende hij dat hij kindsoldaten opleidde voor Islamitische Staat.
Jadoun vertelt dingen aan Rudi Vranckx en in een interview met Duitse omroepen NDR en SWR waarvan het haar bij vele Belgen recht zal komen. "Ik weet dat er zich mannen verstoppen (in het Westen). Ik ben daarvan op de hoogte", zegt de Belgische IS'er. "Ik heb info waar de Belgische veiligheidsdiensten grote zaken mee kunnen bereiken. Ik wilde de Belgische veiligheidsdiensten wel helpen, maar ik had er de middelen niet toe. Ze hadden maar de toestemming om me twee dagen lang te ondervragen, in plaats van een of twee weken. Ik weet niet of hun onderzoek al afgerond is of niet", vertelt Jadaoun vanuit de Iraakse gevangenis.
Abu Hamza Al-Belgiki, zoals de strijdersnaam van Tarik Jadaoun luidt, wast zijn handen in onschuld. "Er zijn geen bewijzen. Als er aanslagen zijn geweest in België of Frankrijk, dan is dat niet mijn fout. Ik heb die aanslagen niet bevolen. Ik heb hen niet geleid.
De Belgische IS-strijder wil zich tot slot verontschuldigen voor al het leed dat de terroristische organisatie veroorzaakte. "Ik hoopte eigenlijk terug te keren om me te kunnen excuseren bij de bevolking die geraakt is door de aanslagen in Frankrijk en België. Ik wil hen uitleggen waarom bepaalde dingen gebeurd zijn."
Premier Michel reageert scherp naar aanleiding van dit druk besproken interview. "Met deze mensen zijn geen onderhandelingen mogelijk. In onze samenleving is er geen ruimte voor deze mensen. We moeten het internationale recht respecteren, maar er is geen ruimte voor laksisme. We zullen een zeer strikte aanpak kiezen", waarschuwt de Belgische eerste minister.
België zal dus zeker niet ingaan op de vraag van de terrorist om in ons land ondervraagd te worden. "Dat is gewoon gezond verstand. Dit zijn mensen die zich met geweld tegen de fundamenten van onze maatschappij keren. En nu ze in de penarie zitten, zouden we moeten gaan onderhandelen om ze terug naar die maatschappij brengen? Neen. Negotiëren over een eventuele terugkeer, dat is niet aan de orde", zegt minister Jambon krachtig.
Toch zal er wel nog een commissie naar Irak gestuurd worden om de man op de rooster te leggen, meldt Jambon. "Wie bepaalde keuzes maakt in het leven, moet de consequenties dragen. Die mensen hebben zich buiten onze maatschappij geplaatst. Hebben andere keuzes in het leven gemaakt. We weten trouwens niet zeker of die mannen zich gewoon interessant willen maken of ze echt informatie hebben", besluit Jambon na de Nationale Veiligheidsraad.
(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)