Tagtik

Chinees antidopingagentschap beschuldigt VS van systemisch dopinggebruik

Het Chinese antidopingagentschap Chinada heeft in een donderdag gepubliceerde verklaring gesuggereerd dat er een probleem is met systemisch dopinggebruik in de Amerikaanse atletiek.

De verdenkingen van dopinggebruik rond de Amerikaanse sport blijven de kop opsteken. Nadat het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA) woensdag in een verklaring het Amerikaanse antidopingagentschap ervan beschuldigde dopingatleten te laten meedoen, is het nu de beurt aan China’s antidopingagentschap om zijn eigen beschuldigingen te uiten.

Volgens Chinada is er “reden om aan te nemen dat er een systemisch dopingprobleem is in de atletiekwereld van de Verenigde Staten”. In zijn persbericht riep het Chinese antidopingagentschap US Track and Field, de Amerikaanse atletiekfederatie, op om het aantal tests te verhogen, onder verwijzing naar “diepgewortelde vlekken in de Amerikaanse atletiek en de herhaalde veronachtzaming door Usada van het respect voor procedures en normen” op dit gebied.

De verklaring komt op de dag van de finale van de 200 meter op de Olympische Spelen in Parijs, waaraan de Amerikaanse sprinter Erriyon Knighton zal deelnemen. De sprinter, die op 26 maart 2024 positief testte op een anabole steroïde, werd uiteindelijk vrijgesproken door het Amerikaanse antidopingagentschap (Usada) vlak voor de Amerikaanse trials voor de Spelen.

(Mathis Landais/L’Équipe via Tagtik/Pic: L'Equipe)

Ook dit kan u interesseren