Tagtik

Duplantis doet er 1 centimetertje bij

Nadat hij op de Olympische Spelen in Parijs al het wereldrecord polsstokhoogspringen had gevestigd (6,25 m), deed Armand Duplantis het zondag in Polen nog eens dunnetjes over. Hij verbeterde zijn record met één centimeter tot 6,26 m en brak het wereldrecord voor de tiende keer.

Bij zijn eerste sprong van 6.26m op zondagmiddag was het het publiek dat de regisseur van het live verslag wakker maakte. Die leek in slaap te zijn gedommeld bij het wachten op de finale van de 100m voor vrouwen. Gelukkig voor hem en voor ons had de Zweed zijn sprong afgebroken, een zeldzaamheid voor hem. Maar de Olympisch kampioen had aangevoeld dat er iets kon gebeuren op deze blauwe Poolse baan, ondanks een wind die leek te draaien. Na het passeren van 6m liet hij Sam Kendricks een poging wagen op 6.08m (uiteindelijk 2e), terwijl de Griekse Emmanouil Karalis, ook op 6m (een primeur voor hem), liever toekeek vanaf de zijlijn.

Kendricks haalde de cut niet en Duplantis ging niet voluit voor een record, ook al lag het wereldrecord binnen zijn bereik. Hij vroeg 6.26m, een centimeter hoger dan het record in het Stade de France, voor zijn medestrijders, waaronder de Fransen Thibaut Collet (8e met 5.72m) en Renaud Lavillenie (10e met 5.62m), die al een tijdje aan het rusten waren. Hij miste zijn eerste poging maar slaagde bij zijn tweede, waarbij hij de lat schampte maar deze hoog bleef hangen.

(Romain Donneux/L’Équipe via Tagtik/Pic: L'Equipe)

Ook dit kan u interesseren