Tagtik

"België moet de NAVO verlaten!"

Na de aankondiging van de voormalige president van de Verenigde Staten Donald Trump, die Rusland aanmoedigt om NAVO-landen met een betalingsachterstand aan te vallen, spreekt Marc Botenga, Europarlementariër en hoofd van de PTB-lijst (Partij van de Arbeid van België) voor de Europese verkiezingen, voor de microfoon van BelRTL.

Volgens hem “heeft de NAVO ons volledig afhankelijk gemaakt van de Verenigde Staten” en “heeft de NAVO ons meegesleurd in oorlogen, militaire aanvallen en destabilisatie van landen, wat onze veiligheid in gevaar heeft gebracht.” Hij aarzelt daarom niet om zijn vijandigheid jegens de NAVO te uiten en een alternatief model voor te stellen: "Wat essentieel is, is dat we een collectief verdedigingssysteem hebben op het Europese continent, collectieve veiligheid". Dit zou gebaseerd zijn op “ontwapeningsverdragen, duidelijke en heldere overeenkomsten”.

Voor het parlementslid zou het duidelijk een kwestie zijn van een geleidelijk vertrek uit de NAVO, in het besef dat België niet vóór 11 juni (einde van de Europese verkiezingen) zal vertrekken.

(Tagtik/Source: RTL info/Illustration: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren