Tagtik

Belgische minister die net ontslag nam, getuigt plots over seksueel misbruik

Vincent Van Quickenborne is in zijn jeugdjaren het slachtoffer geworden van misbruik door een pater op een Gents college.

Van Quickenborne zette vorige week een stap opzij als minister van Justitie na de moordaanslag op twee Zweedse voetbalfans in Brussel. In de talkshow ‘De Tafel van Gert’ getuigde hij hoe ook hij als kind misbruikt werd door een geestelijke. 

“Het ging om een Gents college met een goede reputatie. Als er jongens ziek waren, ze hadden bijvoorbeeld hoofdpijn, dan kwam de pater op de kamer en zei ‘doe maar uw onderbroek uit’ en daar werd dan naar gekeken. Al die jonge gasten op het internaat hebben dat meegemaakt.” 

Toen Van Quickenborne, nu opnieuw nog enkel burgemeester van Kortrijk, met premier De Croo op bezoek ging bij Rik Devillé – de priester die al decennialang slachtoffers van seksueel misbruik in de kerk bijstaat – om te praten over het misbruik in de Kerk, liet Van Quickenborne de naam van de betrokken pater vallen. “Devillé zei onmiddellijk dat zijn naam in zijn dossiers voorkwam.” De dader is inmiddels overleden, stelt Van Quickenborne, die verder nog benadrukt dat wat hij heeft meegemaakt in zijn jonge jaren in niets te vergelijken is met de vreselijke verhalen die slachtoffers vertelden in tv-reeks 'Godvergeten'.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren