Tagtik

Belgische ngo-medewerker krijgt nog veel zwaardere straf in Iran

West-Vlaming Olivier Vandecasteele zit sinds februari in erbarmelijke omstandigheden in de cel in Teheran. Bij een schijnproces werd de Belgische ngo-medewerker vorige maand veroordeeld tot 28 jaar cel. Die celstraf werd nu echter opgetrokken, en er werden zweepslagen toegevoegd.

De Belg Olivier Vandecasteele krijgt een gevangenisstraf van 40 jaar. Aanvankelijk werd er van 28 jaar gesproken maar het gaat dus in totaal - voor de vier aanklachten samen - over 40 jaar cel. Dat meldt de Iraanse staatsmedia Mizan Online.

De West-Vlaming wordt veroordeeld voor spionage, samenwerking met de Verenigde Staten tegen Iran en het witwassen van geld, beschuldigingen die hij ontkent. 

Na de hoorzitting dinsdag heeft de rechtbank Vandecasteele veroordeeld tot 12,5 jaar gevangenisstraf voor de eerste aanklacht, spionage tegen Iran ten voordele van de buitenlandse inlichtingendienst. Daar kwam 12,5 jaar bij voor de tweede aanklacht: samenwerking met de vijandige regering van de Verenigde Staten tegen de Islamitische Republiek Iran. Er kwam voor de derde aanklacht, professionele geldsmokkel voor een bedrag van 500.000 dollar, nog 2,5 jaar bij. Met betrekking tot de vierde aanklacht, het witwassen van geld voor een bedrag van 500.000 dollar, krijgt Vandecasteele ook nog eens 12,5 jaar gevangenisstraf. Daarnaast krijgt hij ook nog 74 zweepslagen.

(Skwadra by Tagtik/Source: Reuters/Picture: Facebook)

Ook dit kan u interesseren