Tagtik

"Binnen dit en 10 jaar oorlog tussen Rusland en Westen"

Vele Europese landen uiten waarschuwingen dat er een conflict zit aan te komen tussen Rusland en westerse landen. Landen als Duitsland, Zweden, Noorwegen en Denemarken achten de kans op een oorlog op korte termijn groot. Volgens de inlichtingendienst van Estland komt dat conflict er niet meteen, maar wel binnen dit en tien jaar.

Het hoofd van de inlichtingendienst baseert zijn beoordeling op Russische plannen om het aantal troepen te verdubbelen dat gestationeerd is langs de grens met NAVO-leden Finland en de Baltische staten Estland, Litouwen en Letland.

"Rusland heeft gekozen voor een confrontatie op lange termijn en het Kremlin anticipeert waarschijnlijk op een mogelijk conflict met de NAVO in de komende tien jaar of zo," zei Kaupo Rosin tegen verslaggevers bij de publicatie van het rapport over nationale veiligheidsdreigingen van Estland.

Een militaire aanval door Rusland is "hoogst onwaarschijnlijk" op de korte termijn, volgens Rosin, deels omdat Rusland troepen in Oekraïne moet houden. Die aanval zou volgens hem ook onwaarschijnlijk blijven als ook de Europese landen gelijke tred houden met de opbouw van troepen met de Russen. Een degelijke voorbereiding van de westerse landen is dus cruciaal.

(HL/Source: Reuters/Illustration picture: Pixabay)

HL

HL

Data journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren