Tagtik

Chaos dreigt in Europa: Londen trekt aan alarmbel

Op woensdag 9 oktober beschuldigden de Britse inlichtingendiensten, in de persoon van Ken McCallum (hoofd van MI5), Rusland ervan chaos te willen zaaien in het Verenigd Koninkrijk en op het oude continent. 

In 2023 steeg het aantal onderzoeken naar daden van vijandige staten, soms via criminele groepen of particuliere inlichtingendiensten, met 48%, meldt L'Express. “We worden nu geconfronteerd met door de staat gesponsorde complotten om moorden te plegen of sabotage te plegen, tegen de achtergrond van oorlog op Europese bodem”, benadrukte Ken McCallum tijdens een toespraak in het Counter Terrorism Operations Centre (ten oosten van Londen).

Iran wordt nauwlettend in de gaten gehouden
De directeur-generaal van de binnenlandse inlichtingendienst wees ook met een beschuldigende vinger naar het groeiende aantal door Iran gesteunde complotten. Sinds 2022 zijn de complotten op Britse bodem “in een ongekend tempo en op een ongekende schaal” toegenomen. Hij voegde eraan toe dat dit “potentieel dodelijke bedreigingen” waren voor burgers en inwoners. 

Teheran wees deze beschuldigingen resoluut van de hand. 

(SR and Manon Pierre for Tagtik/Source: L’Express/Illustration: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren