'Druk op de knop betekent voor Poetin de dood'
Ivan Preobrazhensky is een Russisch politiek analist in de oppositie. In 2014 emigreerde hij van Rusland naar Tsjechië, de dag nadat Vladimir Poetin het decreet over de annexatie van de Krim aan Rusland had ondertekend.
Op dat moment had hij de keuze: werken voor de presidentiële administratie of ontslag nemen. Preobrazhensky besloot dat het geen zin had om in Rusland te blijven, omdat de situatie verslechterde en gevaarlijk dreigde te worden. Zijn woorden zijn daarom zeker relevant als het gaat om het beschrijven van de binnenlandse situatie in Rusland en de publieke opinie.
“Vandaag, in het derde jaar van de oorlog van Rusland tegen Oekraïne, blijft de Russische samenleving grotendeels stil. De protesten die uitbraken bij het begin van de grootschalige invasie zijn snel verstomd en de weinige tegenstanders van de oorlog zijn zwaar gestraft. De meerderheid van de samenleving bestaat uit mensen die zich voor het grootste deel niets van de oorlog aantrekken.”
En Ivan Preobrazhensky, tegenstander van het Poetin-regime, vervolgt zijn betoog:
“De schok maakte snel plaats voor onverschilligheid. Toen Oekraïne vergeldingsmaatregelen begon te nemen op Russisch grondgebied, begonnen veel Russen, die eerder geen standpunt hadden over de oorlog, agressief te worden tegen de Oekraïners.”
De Russische politiek analist vervolgt zijn redenering: “Alles wat Poetin doet, is erop gericht om aan de macht te blijven in Rusland en, indien mogelijk, te voldoen aan wat hij ziet als zijn historische missie: het creëren van een enorme nieuwe ruimte waar Rusland invloed zou hebben. Maar hij hecht veel meer waarde aan zijn eigen leven dan aan dat van Russen en Oekraïners, en van Rusland en Oekraïne zelf. Hij is rationeel genoeg om te begrijpen dat als hij een nucleaire oorlog begint, hij die waarschijnlijk niet zal overleven...”
(SR and AmBar for Tagtik/Source: RBC Ukraine/Photo: Pixabay)