Tagtik

Economie des doods: Rusland overleeft op oorlog

Voor Rusland is de aanzet tot oorlog de rekrutering van soldaten, en daarom heeft Moskou als het ware een 'economie van de dood' ontwikkeld die de groei stimuleert.

Om soldaten te vinden zet Moskou in op geld en sociale voordelen, die erg verleidelijk zijn. Huizenleningen, preferentiële rentetarieven, toegang tot universiteiten zonder examens, een comfortabel pensioen, en het werkt, want in 2023 hebben 385.000 mannen een contract getekend. 

Overal worden posters opgehangen om Russen op te roepen zich aan te melden, vooral in Tatarstan, dat veel mannen naar het front stuurt, en in Tatarstan bieden ze zelfs een geldbedrag als je een vriend naar het aanmeldingsbureau brengt, een bonus van ongeveer 1.000 euro.

3.900 euro voor een soldaat die zich aanmeldt, dat is 10 keer het gemiddelde salaris, een bonus van 11.500 euro, maar ook een bonus van 100.000 euro voor een soldaat die sterft.  Een dode Rus verdient dus meer voor zijn familie dan een levende. 

Dit is ongekend, want Russen zijn altijd onder dwang of uit patriottisme in het leger gegaan. Vladimir Poetin heeft een compleet nieuwe en andere realiteit gecreëerd, gebaseerd op geld.

(SR and AmBar for Tagtik/Photo: Dominik Sotsmann via Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren