Tagtik

"Een mislukking voor Poetin"

Twee jaar geleden, aan het begin van Poetins speciale operatie in Oekraïne, werden de regio's Donetsk, Luhansk, Kherson en Zaporijjia "opgenomen in de Russische Federatie". Betekent deze gedwongen russificatie van Oekraïense gebieden dat ze veroverd zijn? Schrijver en voormalig Frans officier Guillaume Ancel betwist dit.

Als de Russische president de annexatie van Donetsk, Luhansk, Kherson en Zaporijjia officieel heeft gemaakt, betekent dat dan dat deze gebieden nu volledig deel uitmaken van de Russische Federatie? "Absoluut niet", zegt Guillaume Ancel in een interview met La Dépêche. De voormalige officier is duidelijk: "Het is een maatregel die is opgelegd door Vladimir Poetin. Het legaliseert zijn machtsgreep over een deel van de Donbass en wordt alleen door hem geaccepteerd. Geen enkele leider erkent internationaal dat deze regio's Russisch zijn en ze blijven een strijdtoneel. Poetin wilde het manoeuvre dat hij in 2014 met succes had uitgevoerd voor de Krim, opnieuw proberen. Maar deze keer heeft hij gefaald."

Maar wat is er van deze regio's geworden? Waar staan de gevechten? Volgens Guillaume Ancel is het juist omdat deze regio's nog steeds in oorlog zijn dat “dit een mislukking is voor Moskou. We zouden in 2014 kunnen zeggen, ook al wordt het onderwerp betwist, dat Rusland de Krim in bezit had genomen. Het gebied was geïntegreerd, er was een Russisch bestuur en een soort normalisering. We herinneren ons zelfs dat sommige van onze politici, waaronder Marine Le Pen en Philippe de Villiers, deze annexatie erkenden. Dit is absoluut niet het geval in de Donbass. Ik denk dat Poetin hoopte dat Oekraïne op een gegeven moment zou toegeven, maar dat is niet gebeurd. Zolang deze gebieden in oorlog zijn, kan niemand hun wettelijke status veranderen omdat die status betwist blijft.”

En wat het Oekraïense verzet in deze gebieden betreft, voegt Guillaume Ancel eraan toe dat dit inderdaad aanwezig is, maar niet "massaal": "Het is duidelijk niet mogelijk voor Oekraïners om op straat te demonstreren of hun verzet tegen de Russische aanwezigheid in het openbaar te uiten. In werkelijkheid is het heel moeilijk om te weten wat de bevolking denkt. Een heel deel van de bevolking is gevlucht."

(PP with Manon Pierre - Source : La Dépêche - Picture : Picture by tatarstan.ru via WikiCommons under licence Creative Commons Attribution 4.0 International)

PP

PP

Sport and data journalist @Tagtik

Ook dit kan u interesseren