Tagtik

Enkel Zelenski blijft beweren dat raketten in Polen van Rusland kwamen

Dinsdag zijn twee doden gevallen bij een raketinslag in Przewodow, een dorp in het oosten van Polen nabij de grens met Oekraïne. Volgens de eerste aanwijzingen gaat het om een luchtafweerraket uit Oekraïne. 

De Amerikaanse president Joe Biden noemde het “onwaarschijnlijk” dat de raket vanuit Rusland werd afgevuurd en zei dat er aanwijzingen zijn dat het projectiel een luchtafweerraket uit Oekraïne was.

Dinsdag voerde Rusland meer dan 90 raketaanvallen uit op Oekraïens grondgebied. De Oekraïense veiligheidsdiensten konden er 73 neerhalen. Het zou bij dat luchtafweersysteem ook een keer kunnen verkeerd gelopen zijn waardoor een raket per ongeluk op een landbouwbedrijf op Pools grondgebied terechtkwam. Rusland ontkende de berichten over de raketinslagen. Het Russisch ministerie van Defensie liet aan Reuters weten dat het gaat om een “opzettelijke provocatie om de situatie te doen escaleren”. “We hebben geen aanvallen uitgevoerd op doelen in de buurt van de Poolse grens.”

Zelenski blijft twijfel zaaien
Maar de Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft nog altijd zijn twijfels over de raketten die in Polen zijn terechtgekomen. Hij gaat er nog steeds vanuit dat de raketten die op het maïs- en graanbedrijf op het grondgebied van een NAVO-lidstaat van het Russische leger kwamen. Ook nu er steeds meer aanwijzingen komen dat de projectielen van de Oekraïense luchtafweer kwamen, houdt Zelenski voet bij stuk.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Facebook video)

Ook dit kan u interesseren