Tagtik

FBI onderzoekt neergehaalde 'Chinese spionageballon'

Sinds de Verenigde Staten een week geleden een Chinese spionageballon uit de lucht schoten, werden al drie extra “niet nader geïdentificeerde” objecten uit de lucht geschoten.

Een verdachte witte ballon die dagenlang door het Amerikaanse luchtruim vloog, werd op zaterdag 4 februari met een welgemikt schot neergehaald boven de Atlantische Oceaan. De Chinese ballon vloog eerst boven Alaska, dan Canada, waarna hij op 31 januari de Verenigde Staten binnen vloog en vervolgens zondag met een F-22 gevechtsvliegtuig door een AIM-9x Sidewinder-raket uit de lucht werd gehaald op zo'n 11 km van de kust van Myrtle Beach, South Carolina. 

Teams van het Amerikaanse leger werden ingezet met vliegtuigen, boten en mini-onderzeeërs om de ballon te zoeken. Intussen werd een groot deel van de ballon die op 4 februari werd neergeschoten, teruggevonden en opgevist uit de Atlantische Oceaan. Volgens het Pentagon, het ministerie van Defensie, woog de lading van de ballon ongeveer een ton en had die de grootte van drie bussen. Volgens de VS ging het om een spionageballon uit China. Volgens China ging het echter enkel om een luchtballon voor klimaatonderzoek. De FBI onderzoekt de brokstukken en hoopt dan ook de waarheid te achterhalen.

(Skwadra by Tagtik/Picture: Twitter)

Ook dit kan u interesseren