Tagtik

"Groter risico op aanslag in België"

In België staan niet minder dan 700 personen geregistreerd wegens extremisme. 600 daarvan hebben bewezen banden met het jihadistisch gedachtegoed.

De gerechtelijke en politieke diensten van het land staan dus voor een complexe uitdaging in de context van de huidige spanningen in het Midden-Oosten. De recente aanslag in Arras, waarbij een leraar het leven liet, bewijst voldoende dat er een werkelijk risico is dat geradicaliseerde individuen tot actie overgaan.

De Belgische Staatsveiligheid, politie, Buitenlandse Zaken, douane en militaire inlichtingendiensten werken samen om de activiteiten van deze personen op sociale netwerken nog beter in het oog te houden. Ook al blijft het dreigingsniveau op niveau 2 (op een schaal van 1 tot 4), worden de ernst en de waarschijnlijkheid van de dreiging momenteel beoordeeld als 'gemiddeld'.

Volgens Michaël Dantinne, criminoloog aan de ULiège en onderzoeker bij het Centre d'étude sur le terrorisme et la radicalisation (Centrum voor de studie van terrorisme en radicalisering) "is het risico op een aanslag toegenomen, ook in België". Dat verklaarde hij bij Sudinfo.

Er moet daarbij niet meteen worden gedacht aan grote, georganiseerde aanslagen. "Het principe van de aanslagen in Brussel en Parijs, met een team dat van buitenaf is opgeleid, lijkt me zeer onwaarschijnlijk", aldus André Jacob, voormalig commissaris van Staatsveiligheid, bij RTL.

(PP met LpR/Source: RTL, SudInfo/Illustration Picture: Pixabay)

PP

PP

Sport and data journalist @Tagtik

Ook dit kan u interesseren