Tagtik

Hoe een 'heet broodje' de koers van de oorlog zal veranderen

Palianytsia. Dat is meteen een verwijzing naar het traditionele Oekraïense broodje (notoir moeilijk uit te spreken voor Russen). Zijn missie? De luchtmachtbases van de vijand raken voordat zijn vliegtuigen zelfs maar van de grond kunnen komen. 

Op zondag 25 augustus kondigde de Oekraïense president Volodymyr Zelensky het allereerste gebruik van de Palianytsia op het slagveld aan. Dit langeafstandswapen wordt omschreven als een “drone-raket”; het wordt aangedreven door een turbojetmotor, waardoor het meer kans heeft om bewegende doelen op de grond te raken, en heeft een bereik van ongeveer 600 kilometer. Deze droneraket is lokaal ontworpen en geproduceerd en is niet afhankelijk van buitenlandse hulp, benadrukken de Korii media. Er zijn dus geen beperkingen als het gaat om het aanvallen van doelen op vijandelijk grondgebied. Handig staaltje technisch vernuft van de Oekraïners.

Tijdens het eerste gebruik op 22 augustus demonstreerde de Palianytsia zijn volledige potentieel door talrijke Russische bommenwerpers op de luchtmachtbasis Marinovka te vernietigen of te beschadigen. En voor het eerst sinds het begin van de oorlog slaagde Oekraïne er in juli in om meer langeafstandsgevechtsdrones te produceren dan Rusland”, stelt Korii. 

Volgens de Oekraïense minister voor Digitale Transformatie, Mykhaïlo Fedorov, kan de Palianytsia een echte “game-changer” zijn in deze oorlog. “We zullen Rusland kunnen raken waar het dat het minst verwacht”, vertelde hij aan Associated Press.

(FVDV and Manon Pierre for Tagtik/Source: Korii/Illustration: Unsplash)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren