Tagtik

Is Zweden volgende doelwit van Poetin? "Zweden moet zich mentaal voorbereiden op oorlog"

De opperbevelhebber van de Zweedse strijdkrachten en de minister van Civiele Defensie willen dat de Zweedse bevolking beseft dat er weldra een oorlog met Rusland zou kunnen uitbreken. Poetin zou immers ook Zweden kunnen binnenvallen, benadrukken de defensietopmannen.

"Bereid je mentaal voor op oorlog. De veiligheidssituatie is sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer zo ernstig geweest. Rusland is en blijft een bedreiging voor Zweden." Dat is de niet mis te verstane boodschap die minister van Civiele Defensie Carl-Oskar Bohlin overbrengt naar de Zweden. Zweeds opperbevelhebber Micael Bydén wil dat de Zweden zich dan ook mentaal beginnen voorbereiden op een Russische invasie. "We moeten begrijpen dat alle Zweden klaar moeten zijn voor oorlog. Kijk naar de nieuwsberichten uit Oekraïne en stel jezelf deze eenvoudige vragen: als dit hier gebeurt, ben ik dan klaar? Wat moet ik doen? Hoe meer mensen hierover hebben nagedacht, en zich hebben voorbereid, hoe sterker onze samenleving is", stelt hij.

De Zweden moeten zich dus schrap zetten voor een mogelijke oorlog met Rusland in de nasleep van de Russische invasie van Oekraïne en het langverwachte NAVO-lidmaatschap van hun land in 2024.

(Tagtik/Source: The Local, TV4.se, Sveriges Radio, Express/Illustration: Photo by Mark König on Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren