Tagtik

Komen we stilaan in een nieuwe wereldoorlog terecht?

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky beschreef het initiatief om Noord-Koreaanse soldaten te sturen om Poetin te steunen als een gevaarlijke escalatie. Noord-Korea blijft deze beschuldigingen van de hand wijzen als “ongegronde geruchten”.

De Oekraïense president schreef op X: “We hebben informatie over de voorbereiding van twee Noord-Koreaanse militaire eenheden, mogelijk twee brigades van elk ongeveer 6.000 soldaten. Het is een uitdaging, maar we weten hoe we moeten reageren. Het belangrijkste is dat onze partners hun ogen niet sluiten voor deze uitdaging.”

Zelensky was ook dankbaar voor zijn bondgenoten: “Ik ben alle landen en alle leiders dankbaar die de betrokkenheid van Noord-Korea bij de door Rusland geleide oorlog hebben veroordeeld. Het is duidelijk dat zowel Pyongyang als Moskou geen waarde hechten aan mensenlevens. Maar we willen deze oorlog allemaal beëindigen, niet verlengen. Daarom moeten we samenwerken om Rusland en zijn bondgenoten tegen te houden. Als Noord-Korea zich kan mengen in een oorlog in Europa, dan is het duidelijk dat er niet genoeg druk is uitgeoefend op dit regime.”

Voordat hij afsloot met een oproep tot actie in plaats van verklaringen: “Als Rusland deze oorlog verder kan uitbreiden en verlengen, dan helpen al diegenen in de wereld die niet helpen om Rusland tot vrede te dwingen, Poetin eigenlijk om deze oorlog te voeren. De agressors moeten worden gestopt. We verwachten een ferme en concrete reactie van de wereld. Laten we hopen dat het niet bij woorden blijft.”

(SR and FM for Tagtik/Source: X/Photo: DPA/Ropi/POU)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren