Tagtik

“Aanvalshonden, stokslagen, tasers": de hel van Russische gevangenissen

De Oekraïense soldaten die opnieuw van de vrijheid kunnen proeven, vertellen over de nachtmerrie die ze hebben doorgemaakt in Russische gevangenissen. Opgesloten tussen 4 muren, gedwongen om de hele dag te staan, geslagen en vernederd. 



Sinds het begin van het conflict zijn 1300 van hen door Rusland vrijgelaten. Een aantal van hen heeft getuigd voor France Info. 

Dmitro, 26 jaar oud, vertelt dat hij opgesloten zat in een gevangenis in het zuiden van Rusland: “Deze gevangenis was vervallen. Drie maaltijden per dag, maar zelfs kinderen eten meer dan dat... En dan vooral hele dagen op de been zijn. Het was verboden om te zitten. Je mocht alleen zitten tijdens de maaltijden, anders sloegen ze je 's morgens en 's avonds”. Nu heeft hij last gekregen van spataders. “Ze gebruikten wapenstokken, tasers, aanvalshonden... Ze ondervroegen me twee keer per week. Ze zochten algemene kennisvragen op internet op. En als je geen antwoord gaf, sloegen ze je”. 


Een andere Oekraïense soldaat, Sergui, vertelde France Info over de vernederingen die hij onderging. “Ze vernederden ons, zowel moreel als fysiek. Gezicht tegen de muur, benen en armen gespreid, geblinddoekt, en ze vroegen je: 'Waar staat F.A.U. voor? Je antwoordde in het Oekraïens, Oekraïense strijdkrachten, en dan sloegen ze je op de rug, terwijl ze riepen: “Spreek Russisch! Ze sloegen je heel hard in de nieren, de testikels, de benen, de achterkant van je nek”.



Wie in een Russische gevangenis belandde, houdt er een sterk trauma aan over. 's Nachts worden ze soms plotseling wakker en gaan ze in de houding staan. Door een reflex sluipt er nog steeds angst in een lichaam dat zwaar op de proef is gesteld. 


(PP with Manon Pierre - Source : Midi Libre/France Info - Illustration : Unsplash)

PP

PP

Sport and data journalist @Tagtik

Ook dit kan u interesseren