Tagtik

“Een grote vernedering voor Poetin”

Toen de NAVO-raad bijeenkwam in de nasleep van de massale Russische aanvallen op Oekraïense steden en infrastructuur eerder deze week, waarschuwde generaal Jérôme Pellistrandi, geschiedenis-professor en hoofdredacteur van het tijdschrift Défense nationale, voor de onvermijdelijkheid van het verstrijken van de tijd. De winter is immers in aantocht en deze zal een schaduw werpen over de posities aan het front.

Volgens de expert zijn de Russische aanvallen (236 raketten en drones) op 15 regio's in Oekraïne een straf voor de Oekraïners, omdat Rusland er niet in slaagt zich een weg naar de overwinning te vechten op het slagveld. “Vladimir Poetin wil Oekraïne straffen! Moskou staat niet open voor dialoog, er lijkt geen compromis mogelijk.” Hij wijst erop dat “Rusland niet in staat is om te winnen op het slagveld, dus het gaat er nu om de Oekraïners te straffen door in het hele land aanvallen uit te voeren. Vooral energie-infrastructuren zijn het doelwit, met als doel de Oekraïense oorlogsinspanning te breken.”

Jérôme Pellistrandi kijkt ook naar de machtsverhoudingen tussen de twee vijandelijke kampen en de opmars van Moskou op Oekraïens grondgebied, ondanks het recente offensief op Russische bodem. "Het Russische leger rukt op in de Donbass en nadert nu Kramatorsk, een grote stad met 100.000 inwoners. Het doel is nu om zoveel mogelijk terrein te winnen voor de winter. Er zijn nog twee “nuttige” maanden te gaan voor de herfstregens, die de militaire manoeuvres aan beide kanten zullen bevriezen. Elke partij probeert daarom zo snel mogelijk punten te scoren. Er is ook een politieke en geopolitieke kalender, met de Amerikaanse verkiezingen op 5 november."

Aan Oekraïense kant wijst de doctor in de geschiedenis erop dat de Oekraïense strijdkrachten realistisch zijn in hun doelstellingen en niet zo ver willen gaan als de Russische hoofdstad. "Het idee is om zoveel mogelijk troeven achter de hand te hebben, zodat we sterk staan op de dag dat de onderhandelingen tussen de partijen van start gaan. De moeilijkheid is echter om in te schatten hoe diep het Oekraïense leger daadwerkelijk kan doordringen."

Hij voegde eraan toe dat “deze Oekraïense doorbraak vanuit algemeen oogpunt een vernedering is voor Vladimir Poetin, wiens ‘speciale operatie’ die in februari 2022 van start ging, nooit volgens plan verliep.”

(SR and Manon Pierre for Tagtik/Source: Public Senat/Picture: by Kremlin.ru via Wikicommons under license Creative commons CC-BY-4.0

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren