Tagtik

“Het is onvermijdelijk, de Russische economie zal imploderen”

De Verenigde Staten, de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hebben meer dan 15.000 beperkingen en sancties opgelegd aan Rusland, zijn leiders, zijn oligarchen, de samenleving, de economie zelf en natuurlijk Poetin.

Deze maatregelen waren bedoeld om instellingen en sectoren van de Russische economie te decimeren en om te voorkomen dat het Kremlin een langdurige oorlog zou financieren.

Maar voorlopig is Rusland erin geslaagd om economisch te overleven. Volgens gegevens van het Internationaal Monetair Fonds groeide de Russische economie vorig jaar sneller dan de G7 als geheel en zal dat in 2024 opnieuw doen. Het IMF heeft daarom de economische kracht van Moskou onderstreept.

Moskou heeft er onder andere voor gekozen om toenadering te zoeken tot China en India, waardoor het kon ontsnappen aan de economische aanvallen van westerse landen. Maar economen geloven dat dit slechts van “korte duur” is. 

Volgens de Britse econoom Roger Bootle in een interview met de Telegraph zal de oorlogseconomie exploderen. Vorig jaar bedroeg de inflatie in Rusland gemiddeld 5,9%. Verwacht wordt dat het dit jaar 7,5% zal bedragen. 

(SR and AmBar for Tagtik/Source: The Telegraph/Photo: Anna Kasputina via Pexels)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren