Tagtik

“Hij is een voortvluchtige crimineel”

Vladimir Poetin bezoekt Mongolië en dit Centraal-Aziatische land is lid van het ICC (Internationaal Strafhof). Bijgevolg is het dus verplicht om hem te arresteren op grond van een arrestatiebevel van het ICC dat in maart werd uitgevaardigd. Maar het ziet er niet naar uit dat dit gaat gebeuren. Ook al heeft Mongolië het Statuut van Rome ondertekend en geratificeerd om lid te worden van het ICC. Volgens dat Statuut moet Mongolië iedereen arresteren die zijn grondgebied betreedt en tegen wie een arrestatiebevel van het ICC is uitgevaardigd. Maar de verwelkoming van de Russische leider laat alvast vermoeden dat het hem niet zal arresteren. Integendeel, Poetin kreeg zelfs een militaire erehaag op het vliegveld. En dat is een doorn in het oog van heel wat critici.

Volgens een woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken is Mongolië nu medeplichtig aan Poetins oorlogsmisdaden. “Het land heeft immers toegestaan dat een aangeklaagde misdadiger zijn straf heeft kunnen ontlopen”, klinkt het.

Altantuya Batdorj, directeur van Amnesty International Mongolië, noemt Poetin op haar beurt zelfs “een voortvluchtige crimineel”. Volgens Batdorj zal hij de internationale wetgeving met de voeten blijven treden. “Het maakt deel uit van een strategische poging om het werk van het ICC te ondermijnen”, zegt ze.

(SR for Tagtik/Source: The Guardian - Euronews/Illustration: Pixabay)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren