Tagtik

“Théo Hayez was niet alleen. Wat is er die 7 minuten gebeurd?”

Op de avond van 31 mei 2019 werd de Belgische rugzaktoerist Theo Hayez het laatst gezien in Byron Bay, een bekende plek voor surfers in Australië. De dag erna werd nog een signaal van zijn gsm in de buurt opgepikt, maar zijn lichaam werd nooit teruggevonden. Sindsdien blijft het gissen naar wat er met de Belg gebeurd is. Australische autoriteiten vermoeden dat hij in zee is gevallen en overleden. Maar er zijn nog veel onbeantwoorde vragen.

Het Australische tv-programma ‘60 Minutes’ wijdde deze zondag speciaal aan Théo Hayez. Het tv-programma beloofde nieuwe aanwijzingen te onthullen over de verdwijning van de jonge Belg in 2019. In het programma wou men achterhalen wat er echt gebeurd is met de Belg in Byron Bay. De presentatoren reconstrueerden de verdwijningszaak en onderzochten de zaak met de hulp van de vermaarde detective Gary Jubelin.

"Hij was niet alleen toen hij verdween"
Een detective is er, net zoals de moeder van Théo, zeker van dat hij die bewuste avond niet alleen was. Nadat hij buitengezet was uit een bar, besloot de Belg terug te keren naar zijn hostel. De politie gaat ervan uit dat hij daarna verdwaalde, de kliffen rond de vuurtoren van Byron Bay beklom en in zee is beland. Maar met die piste nemen de ouders van Théo en de detective geen genoegen. Moordspeurder Gary Jubelin onderzocht voor ‘60 Minutes’ de gps-data van de smartphone van Théo Hayez om de route van die avond te reconstrueren.

Vreemde route
Uit de data leiden Jubelin en Théo’s familie af dat de jongeman aanvankelijk langs het hoofdstrand van Byron Bay wilde terugwandelen naar zijn hostel. Op die route kwam hij de cricketvelden tegen, een plek met een kwalijke reputatie, nabij een ‘tentstad’ van daklozen. Théo bleef daar staan zonder zijn gsm te gebruiken. “Het feit dat Théo daar zeven minuten bleef, kan er volgens mij alleen maar op wijzen dat hij daar wellicht met iemand heeft gesproken. Iemand bij wie hij zich op zijn gemak voelde, anders zou je daar niet blijven”, aldus Gary Jubelin in 60 Minutes.

Nadien wandelde Théo sneller en vastberaden, terwijl zijn route onlogisch werd, klinkt het in de tv-show. De sporen van de gps-data leiden naar Tallow Beach, een strand zo’n 5 kilometer in de tegenovergestelde richting van zijn hostel. Detective Jubelin stapte in ‘60 Minutes’ dezelfde route rond hetzelfde uur. Dat pad blijkt moeilijk, zeker in het donker. En Théo had de weg naar Tallow Beach niet opgezocht. Toch aarzelde de jongeman geen moment op het nauwelijks zichtbare pad door een verraderlijk natuurgebied. De detective besluit dat dit erop wijst dat de tiener samen met iemand anders op stap was. Misschien werd de tiener gelokt met de belofte van een strandfeestje.

Op zoek naar strandfeestje met iemand?
“Het bewijs dat voorligt, duidt er wel degelijk op dat Théo niet alleen was. Wat mij bezorgd maakt is dat als hij bij iemand was, die persoon of personen niet naar voren zijn gekomen. Dus ik zou die mensen zoeken en het behandelen als verdachte omstandigheden.”

Uit de laatste gsm-gegevens blijkt dat Théo ’s nachts nog berichtjes stuurde en een filmpje bekeek, terwijl hij op een rots op het strand gezeten zou hebben. Vinciane denkt dat Théo “een ontmoeting had, misschien met veel mensen”. “En dat hij niet meteen het gevaar voelde, maar dat er iets gebeurde. Ik weet dat hij niet alleen was die avond.”
De smartphone van de Belg werd nooit teruggevonden.

(Skwadra by Tagtik/Source: 60 Minutes/Picture: Facebook)

Ook dit kan u interesseren