Tagtik

Levert Duitsland het wapen dat alles verandert in Oekraïne?

Friedrich Merz, leider van de Duitse oppositie, heeft zich bereid verklaard Taurus-langeafstandsraketten aan Oekraïne te leveren, maar alleen onder bepaalde voorwaarden.



Hoewel Duitsland sinds het begin van de oorlog in Oekraïne de op één na grootste leverancier van militaire hulp aan Kiev is, blijft kanselier Olaf Scholz zich verzetten tegen het sturen van deze raketten uit angst voor een escalatie van het conflict.



Friedrich Merz, leider van de CDU en kandidaat voor de kanseliersverkiezingen van volgend jaar, heeft de mogelijkheid van de levering van Taurus-raketten niet uitgesloten. Hij dringt er echter op aan dat Kiev aan specifieke voorwaarden moet voldoen.



Volgens Friedrich Merz kan Volodymyr Zelensky het bestaande Duitse arsenaal zonder beperkingen gebruiken als Moskou niet stopt met het aanvallen van burgers in Oekraïne.



"De volgende stap zou zijn om Taurus-raketten te leveren. Daarna is het aan de Russische president Vladimir Poetin om te beslissen hoe ver hij de oorlog wil laten escaleren," zei hij tegen ARD.



De Taurus-raket, gezamenlijk ontwikkeld door Duitsland en Zweden, heeft een bereik van 500 kilometer en overtreft daarmee ruimschoots de mogelijkheden van raketten die door Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk of de Verenigde Staten worden geleverd. 

Volodymyr Zelensky dringt er al maanden bij zijn bondgenoten op aan hem toe te staan westerse wapens te gebruiken om doelen in Rusland aan te vallen.


(HL with QG/Source: Kyiv Independent, ARD/Picture: © Pixabay)

HL

HL

Data journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren