Tagtik

Loekasjenko vernietigt Poetins plan

Alexander Loekasjenko zei dat Vladimir Poetin de in Wit-Rusland opgeslagen kernkoppen niet zonder zijn toestemming kan gebruiken.

In een interview met de BBC verklaarde de Wit-Russische leider Alexander Loekasjenko dat Vladimir Poetin de kernkoppen die in Wit-Rusland gestationeerd zijn niet zonder zijn toestemming kan gebruiken.

Alexander Loekasjenko legde uit dat de Russische president zijn toestemming moet vragen als hij het militaire arsenaal, dat al meer dan een jaar in Wit-Rusland ligt opgeslagen, wil gebruiken.

“Poetin zal de wapens die in Wit-Rusland zijn gestationeerd nooit gebruiken zonder de toestemming van de Wit-Russische president,” zei hij.

Hij stelde dat kernwapens alleen gebruikt mogen worden als het land wordt binnengevallen.

“Ik ben er helemaal klaar voor, waarom zou je anders deze wapens hebben? Maar alleen als de laars van één [buitenlandse] soldaat Wit-Rusland binnenstapt. We hebben geen plannen om iemand aan te vallen,” voegde hij eraan toe.

Loekasjenko is al lang een bondgenoot van Moskou en heeft consequent geweigerd om Wit-Russische troepen naar Oekraïne te sturen, ondanks herhaalde verzoeken van de Russische president.

Bovendien waarschuwde de Wit-Russische leider dat als er inderdaad Noord-Koreaanse troepen aan het Oekraïense front aanwezig zouden zijn, dit een ernstige escalatie van de spanningen zou betekenen.

Loekasjenko maakte deze opmerkingen in de marge van de BRICS-top in Kazan, Rusland.

(FVDV and QG for Tagtik/Source: BBC News/Picture: Pixabay)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren