Tagtik

Maak kennis met de heetste plek op aarde: Death Valley

De naam liegt er niet om: het woestijndal Death Valley in de Amerikaanse staat Californië is 's zomers een van de heetste plaatsen ter wereld, samen met enkele woestijngebieden in Afrika en het Midden-Oosten. Ook dezer dagen is Death Valley de allerwarmste plek op onze planeet. Het wereldrecord kan er wel eens heel gauw gebroken worden.

Volgens de recentste weersvoorspellingen kan het deze week tot wel 55 graden celsius worden in Death Valley National Park. Dat schrijft Forbes. Death Valley National Park zal naar verwachting deze week een wereldrecord vestigen voor de hoogste temperatuur die ooit betrouwbaar werd gemeten. In  Furnace Creek worden temperaturen tot 131 graden Fahrenheit voorspeld, goed voor 55 graden celsius. Deze abnormaal hoge temperaturen maken deel uit van een reeks hittegolven die het zuiden en zuidwesten van de VS in zijn greep houdt en gevaarlijk warme omstandigheden voor meer dan 100 miljoen Amerikanen creëert.

Bakken en braden in Furnace Creek
Death Valley, dat tot bijna 100 meter onder de zeespiegel ligt in het midden van de Mojave-woestijn in Californië, staat bekend als de heetste plek op aarde en vestigde in 1913 een absoluut hitterecord van een zinderende 134 graden Fahrenheit (56.6 graden celsius). Wetenschappers twijfelen echter aan de correctheid van deze meting, waardoor het niet unaniem als een echt wereldrecord wordt gezien. De warmste temperatuur ooit die wetenschappers wel als correct aanvaarden, werd trouwens ook in Death Valley National Park gemeten, en zelfs niet zo heel lang geleden. Het eerste van de twee recentste wereldrecords kwam er in augustus 2020 in Furnace Creek, toen de temperatuur 54.3 graden celsius bereikte. Het huidige wereldrecord kwam er in juli 2021, toen de temperatuur opliep tot zelfs 54.4 graden celsius, vermoedelijk de heetste betrouwbare meting aller tijden. Maar dat wereldrecord kan dus misschien weldra van de tabellen geveegd, of beter gezegd: gesmolten, worden!

(Skwadra by Tagtik/Picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren