Tagtik

Moedige moeder jaagt op 10 kartelleden die haar dochter ontvoerden en vermoordden

Een vrouw ging op een missie in ware Taken-stijl toen haar dochter verdween.

Miriam Rodriguez uit Mexico was er helemaal kapot van dat haar dochter, de 20-jarige Karen Alejandra Salinas Rodríguez, in 2012 vermist werd. Ze maakte het haar levensdoel om haar dochter terug te vinden en de daders op te sporen. De autoriteiten ondernamen zelf bitterweinig actie om haar dochter te vinden, dus nam Miriam het heft in eigen handen en begon haar op te sporen.

Na haar langdurige onderzoek kwam ze uiteindelijk terecht bij een bende genaamd 'Los Zetas', een van de meest beruchte kartels in Mexico. Vervolgens kon ze haar zoektocht beperken tot een handvol bendeleden, van wie ze dacht dat ze betrokken waren bij de ontvoering van haar dochter.

Undercover in criminele wereld
Net als in een echte actiefilm gebruikte ze valse identiteiten en vermommingen om dieper in de duistere criminele onderwereld te duiken. En uiteindelijk verzamelde ze genoeg informatie om de politie ertoe te brengen een van de betrokken mannen te arresteren. Toen hij eenmaal achter de tralies zat, gaf het bendelid de namen van anderen op, van wie er één nog maar 18 jaar oud was. Op de een of andere manier slaagde ze erin de tiener ervan te overtuigen haar de locatie van haar dochter te geven.

Maar tragisch genoeg ontdekte Miriam, toen ze Karen ging zoeken, dat haar dochter al was vermoord. Ondanks de hartverscheurende ontdekking zette Miriam haar zoektocht naar gerechtigheid verder en spoorde ze iedereen op die betrokken was bij de moord op haar dochter. De moeder dreef zelfs een van de mannen in een steegje in het nauw, zette een pistool tegen zijn rug en waarschuwde hem: 'Als je beweegt, schiet ik je neer.'

Laatste moederdag
Ondanks dat sommige daders een nieuw leven begonnen met een respectabele baan, pakte Miriam bijna iedereen op en droeg ze over aan de autoriteiten. In totaal heeft ze 10 leden van 'Los Zetas' weten op te sporen en aan de politie over te dragen. Helaas bracht haar missie een loodzware prijs met zich mee. Op moederdag in 2017, terwijl ze een van haar laatste doelwitten achtervolgde, werd ze twaalf keer voor haar huis neergeschoten en gedood.

'Niet bang voor de dood'
Volgens de New York Times beweerde ze, na haar vernietiging van een deel van het kartel, dat ze niet bang was voor de dood. ‘Het maakt me niet uit of ze me vermoorden,’ beweerde Miriam. ‘Ik stierf op de dag dat ze mijn dochter vermoordden. Ik wil hier een einde aan maken. Ik ga de mensen uitschakelen die mijn dochter pijn hebben gedaan en ze kunnen met me doen wat ze willen.’

Haar onvermoeibare inspanning om mensen voor het gerecht te brengen, resulteerde in de oprichting van een bronzen standbeeld in haar stad San Fernando, omdat velen geïnspireerd waren door haar ongelofelijke missie.

(Tagtik/Source: New York Times/Illustration picture: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren