Tagtik

Oekraïense krijgsgevangenen worden verkracht in Russische kampen

Uit een VN-rapport dat dinsdag officieel werd vrijgegeven, blijkt dat Oekraïense krijgsgevangenen systematisch mishandeld en gefolterd worden in Russische kampen.

Er zouden daarnaast ook al 93 Oekraïense krijgsgevangenen geëxecuteerd zijn door de Russen. Op Telegram circuleerden de afgelopen weken opvallende beelden waarop te zien was hoe 16 Oekraïense soldaten die zich nabij Pokrovsk in Donetsk hadden overgegeven, door Russische militairen op een rij gezet werden en vervolgens neergeschoten werden. Diegenen die het in eerste instantie nog overleefden, werden vervolgens met een schot afgemaakt. En uit een nieuw VN-rapport blijkt nu dat het er ook in de Russische gevangeniskampen bijzonder wreed aan toe gaat: mishandeling, foltering en verkrachting gebeuren systematisch en met medeweten of op order van de oversten. Heel wat gevangenen zijn ziek, maar krijgen geen medische hulp. De militairen worden geslagen, gefolterd, bijna gewurgd, krijgen elektroshocks en worden onderworpen aan schijnexecuties. 

Oorlogsmisdaad
De Oekraïense procureur-generaal heeft alvast een onderzoek geopend naar de omstandigheden. Hij zou momenteel al over bewijzen beschikken omtrent het fusilleren van  93 krijgsgevangen aan het front. De 16 van vorige week die op het Telegram-filmpje te zien zijn, zitten nog niet in dat cijfer. Als het bericht klopt, gaat het om de grootste liquidatie sinds de oorlog begon. Het executeren van krijgsgevangenen is een oorlogsmisdaad.

(SR for Tagtik/Source: Reuters - AP - Belga - BBC/Illustration picture: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren