Tagtik

Olena Zelenska: “Een stroomstoring is niet het ergste dat ons kan overkomen”

De Oekraïense first lady blikt in een interview met BBC vooruit naar de ijskoude winter die de Oekraïense bevolking te wachten staat.

Volgens Olena Zelenska is Oekraïne klaar om de barre winter te doorstaan. De temperaturen dalen er stevig, en de Russische aanvallen zorgen voor black-outs. “We zijn klaar om dit te doorstaan”, zegt de Oekraïense first lady in het interview met BBC in Kiev. “We hebben zoveel verschrikkelijke uitdagingen gehad, zoveel slachtoffers gezien, zoveel verwoesting dat een stroomstoring niet het ergste is wat ons kan overkomen”. 

“Weet je, het is gemakkelijk om een marathon te lopen als je weet hoeveel kilometers er zijn”, zegt ze. Maar in dit geval weten de Oekraïners niet hoeveel afstand er nog af te leggen is. “En dat kan soms heel moeilijk zijn.”

Zelenska blijft strijdvaardig. “We begrijpen allemaal dat er zonder overwinning geen vrede zal zijn. Het zou een valse vrede zijn die niet lang zal duren.” Wat die overwinning voor haar precies inhoudt? “Een terugkeer naar het normale leven. Soms lijkt het alsof we alles op pauze hebben gezet.”

(Skwadra by Tagtik/Source: BBC/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren